Chandima Bandara Ambanwala

Departamenti i Arkeologjisë dhe Menaxhimit të Trashëgimisë, Universiteti Rajarata i Sri Lanka, Mihintale.

ජීවනෝපාය

Chandima Ambanwala

Arkeologët kanë qenë në gjendje për të zbuluar nëpërmjet gërmimeve arkeologjike të vendit ose madhyaśilā kṣudraśilā dietë e njeriut dhe informacion në lidhje me shumë nga vendet arkeologjike në shpella dhe në zonën e vendit të ulët lagur në zonën e thatë. Larg-Bulathsinghala hiyaṁ shpellë, e vendosur në afërsi Ratnapura dhe Avissawella baṭadom̆balena afërt Kithulgala Belilena e shumë faktorë të përfshirë dhe të zbuluara nga gërmimet arkeologjike të kryera në numrin e duhur të raste në shpella. Kur të marrë parasysh faktorët e përgjithshme, të gjithë u nxiton për shpëtimin ose madhyaśilā kṣudraśilā është e qartë se përdorimi i ushqimeve si Man Balangoda. Një tjetër mënyrë është e qartë se popullata e kafshëve, e cila përfaqëson një spektër të gjerë të shpellave miut Batu për një dem elefant të përfaqësohet nga ushqim Balangoda Man kafshëve. Sipas studimit të fizibilitetit deri në fund që nga kohët parahistorike, nuk është gjetur në fillim të një ndryshim të rëndësishëm në dietë.

njeriu Madhyaśilā mund të identifikojë më shumë e kafshëve të tyre dan̆ḍulēnā ushqim, silikoni, ferrëgjatë, ketri, uruḷǣvā, dhe kafshë të tilla si luspa dhe majmun. Kafshët kapur janë relativisht të vogla në madhësi dhe të përshtatshëm, si dhe kafshët e tjera të mëdha mund të ketë arsye të thella për këtë bollëk në dispozicion. Kafshët e vogla të mëdha si derri i egër dhe kallamar janë më pak se origjinali. Gjithashtu, përfaqësimi i kafshëve të mëdha të gjedhëve është relativisht i ulët. Kjo do të duket, në preferencë të hanë ose kulturore arsye nuk ndikojnë fuqinë dhe komoditet e kafshëve të kapur për speciet e kafshëve të ushqimit dhe përfaqësitë e tyre të vendimit në fjalë.

U ngrënë nga Balangoda Man kafshët elefantëve, gavarā, erëza miharakā, ariu i zi, derri, Sambar, dalloi dreri, silikoni, ferrëgjatë, lepuri, ketri bare, ketri, Mongoose, CIVET, majmun, zogjtë lolo, spurfowl, python padlocks fanfoot katrore, ylli breshkë, gjarpërinjtë (python, snakeballs si), e hidhur, peshk me ujë të freskët, të tilla si Lula, gaforret ujërave të ëmbla, kërmijtë, pemë dhe goḍabm përfaqësojnë përgjithësi.

2005 vit përhapur mbi një hapje të gjerë është bërë për të kuptuar ushqimin e njeriut e madhyaśilā kṣūdraśilā apo kafshë mbetet gjetur nga një grup i vendit gërmimet arkeologjike janë kryer në shpellë hiyan larg-Bulathsinghala. Konsulenti Dr. Shiran Deraniyagala dhe Dr. Sipas Nimal Perera nën mbikëqyrjen e Departamentit të Arkeologjisë, kirurgu veterinar H. Hathurusinghe, Judd Perera ka analizuar llojet e mëposhtme të kafshëve që janë identifikuar.

Buall buall dhe gjitarët e egër, dreri dre, Sambar, leh dreri, silikoni, derri i egër, elefant, tigër ose leopardi mace Rusty-ndotur, uguḍuvan veçantë, hōtabuvan është e qartë se përfaqësuesit special. Ajo CIVET edhe më tej, dhelpra, majmun fletë, .Analistët majmun, kabællǣvā, lepuri i egër, ferrëgjatë, dan̆ḍulēnā, Rahula ketri, Bandicoot rat, miu dhe rërë është shtëpi për kafshë të tilla si miun dhe mund të identifikohen. Përfaqësimi Animal në zvarraniket dhe krokodili fanfoot kabaragoyā, hardhucë, Python, specie paidentifikuar të gjarpër, breshka, bretkosat dhe qumësht janë identifikuar disa breshkë të veçantë. Sipas të dhënave të mësipërme, një zog dhe lloje të tjera të shpendëve janë shtuar si ushqime.

මධ්‍යශිලා මානවයා තම ආහාර සඳහා මිරිදිය හා කරදිය යන දෙ වර්ගයටම අයත් මතස්‍යය විශේෂ රැස්කිරීමට ඇත. මිරිදිය මතස්‍යය විශේෂ අතර ලෙහෙල්ලා, අංකුට්ටා, හුංගා, මුගුරා හා කණයා වැනි මතස්‍යයන් ද කරදිය මසුන් අතර කොටි මෝරා, අගුලවා හා හඳුනා නොගත් මසුන් වර්ග කීපයක ම සාධක දැකගත හැකි ව පවතී. මධ්‍යශිලා ආහාර ගොන්න නියෝජනයේ පැවති බෙල්ලන් ගොඩබිම වාසය කරන බෙල්ලන් හා වතුරේ වාසය කරන බෙල්ලන් යන වර්ග දෙක ම නියෝජනය කරන ආකාරය ලැබී ඇති නිදර්ශන තුළින් පැහැදිලි වේ. ගොඩ බෙල්ලන් වශයෙන් Acavus superbus, Acavus phoenix, Acavus heamastoma, Acavus sp., මුක්කන් බෙල්ලා, Oligospira poleii, Cyclophorus sp., Aulopoma sp. හා Tortulosa sp. වර්ග දැකගත හැකි අතර දිය බෙල්ලන් අතර Paludomus neritoides, Paludomus loricatus, Paludomus sulcatus හා Pila sp. වැනි වර්ග ද නියෝජනය වේ.

Gjëja më e rëndësishme keqtrajtohet vëmendjen mes historianëve në Pragë për të diskutuar Sri Lanka madhyaśilā dietë e njeriut është e është vendosur që konsumi i ushqimit në mes të vrasësve të faktorëve të përfshirë faktin se Stuhia. vendbanimet prehistorike janë gjetur kocka njerëzore, copa të vogla ose të djegur pasi u gjet që të ketë mbështetjen e dhënë për të arritur transaksional të tillë mendim purāvidyāgnayinṭa dhe të përziera me mbeturinat e kuzhinës. Duke komentuar këtë, disa ekspertë kanë vënë në dukje se qeniet njerëzore kanë një efekt të veçantë në dietën e qenieve njerëzore gjatë kësaj kohe. Nga ana tjetër, për shkak se hedhja e mbeturinave kuzhinë me nëse speciet pa kockave, duke thënë se ajo nuk mund të mendoj idenë e konsumit kanibalizëm dhe gjeti se me mbeturinat.

Bimë Madhu

Deri më tani arkeologët nuk kanë qenë në gjendje për të zbuluar gërmimet arkeologjike nëpërmjet faktorëve formale dhe materiale të bimëve të mjaftueshme të ushqimit u ngrënë nga njeriu parahistorik madhyaśilā Lanka. Në Sri Lanka, si dhe hulumtimi i etno-shkencor të kryer në Azinë Jug-Lindore, komunitetet gjahtari Reservoir etno mjedis analog parë Lanka, mund të hani të gjitha ushqimet përdoret për asnjë dyshim se ushqimin e vet. Në përputhje me rrethanat, arra të zgjatur (Canarium zeylanicum), Bukë e egër (Artocarpus nobilis), Kitul (Caryota urens) Dhe Athi Kehel (Musa parajsë) යන ඇට වර්ග ද ගොනල (Dioscorea spicata), Patatet e drithërave (Dioscora pentaphylla) Dhe Mussaenda frondosa, si dhe qelibar (Mangifera zeylanica), LuvolusChrysophyllum roxburghii) Dhe Thimbiri (Diospyros peregrina) Është gjithashtu e mundur të përdoren shumë varietete. Bites mes mishit për të ngrënë janë (Terminalia belerica) Dhe Madhu (Cycas circinalis) පවතින්නට ඇත. Shkoza në mesin e fruteve të kësaj diete vegjetative (Flacourtia ramontchi), Folder (Manilkara hexandra), Heroik (Hemicyclia sepiaria), Një hyjnore (Feronia elephantum), Plazhet (Elaeocarpus serratus), Morah (Cryptocarya wightiana), Horns (Loxococcus rupicol), Pasi (Casearia esculenta), Gurët janë varrosur (Dialium ovaideum), Morah (Nephelium longana) Himbutu (Salecia reticulata) Corners (Schleichera oleosa), Kirishya (Sonneratia acida), Madan (Syzygium cumini), Plumba (Terminalia belerica), Qumësht (Walsura piscidia) Dhe Hein Eraminia (Zizyphus oenophia) Frutat e frutave (Bassia longifoliaLule, etj).

Kjo është e pamundur për të analizuar të gjitha të dhënat në Sri Lanka madhyaśilā mund të supozohet të jetë element kryesor i dietën e tyre.

Dhëmbët Balangodaya të dhëmbëve të njeriut (Bellanbendipellissa - dhëmbët kanë kaluar) Foto: Kelum Manamendraarachchi

Ka shumë dëshmi të qarta se ka shumë raste në Balangoda, ku një rënie e ndjeshme e dhëmbëve bëhet e dukshme tek njerëzit. Mostrat më të njohura janë nga vende para-historike si Bellanbendipelassa dhe Kuruwita Batadombalana. Për të shpjeguar thatësinë ekstreme të këtyre dhëmbëve, mund të supozohet se ushqimet e pasura me rërë ishin të bollshme në dietën e tyre. Në rastin e grinders ushqimore vegjetative, është e nevojshme për t'u bashkuar me supë. Ajo gjithashtu përmbledh biologji dhe tokën pa bërë patate sode pastër ngushtë në biologjinë e tyre pa grupin e vet të ushqimit dhe mishit para dhëmbët mund të ketë kaluar pak a shumë në arsyet për lëvizje. Një tjetër vuri në dukje se analiza e mānavidyāgnayin Balangoda provave fizike dentare njerëzore të marra nga vende të ndryshme që këta njerëz kishin sëmundje shumë më pak të dhëmbëve. Gjuetar-mbledhës të vendit, si dhe Veddas madhyaśilā Vicky lloje të njeriut dhe të njohur të ndryshme të pemëve të leh ka të ngjarë që ky ndikim.

shkëmbim

Bellanbendipelessa Hoolandawa, Kithulgala Belilena dhe baṭadom̆balena nga predha e oysters që jetojnë në det janë gjetur vende. Baṭadom̆balena marrë bisht hedh shtresë e tokës së kohe para se 19,000 vjet më parë dhe ka qenë një pesë-shtresë belikaṭuvak detit kālanīrṇaya gjatë viteve 16,000. (Laguna B janë identifikuar si oysters janë të përziera me kripë.) Oysters Salt gjetur me pjesët e Kithulgala belilenin janë takuar pesë shtresa kohe para 30,000 vjet. Vendi më i afërt ku gjendet Kithulgala Beligane është më pak se 80 kilometra. Prandaj është e rëndësishme të kuptojmë se këto kërpudha vijnë në shpellat e vendit në një bazë teorike. Ujërat janë shqyrtuar, të paktën në atë kohë për të përcaktuar se këto oysters vijnë me ujërat kripë sjella nga paaftësia për datën për të mbyllur këto vende arkeologjike. Prandaj, njerëzit që jetonin në këto vende ishin të vetëdijshëm për përdorimin e kripës dhe mund të kishin ardhur në strehëzat e strehëzave dhe i sollën ato përmes një lloj procesi shkëmbimi. Madhu është në det të verifikuar më tej në peshk, dhe faktet në lidhje me peshkaqen tigër, si dhe vend të ndryshme gocë deti, mund të zbulohet për shkak të zgjerimit të shkëmbimit zbuluar kontekstet guhāvanhi në qendër.

vendbanimet

njerëzit para-historike Sri Lanka që kanë të gjithë nuk ka dyshim ngrenë vendbanimet e tyre. kufizimet vende mjedisit nuk mund të arrihet me një burrë apo një mjedis zone kushte të përshtatshme mjedisore për banim të njeriut, ku njerëzit kanë mundësi të mos ketë asnjë vend në Sri Lanka. Nga ana tjetër, nga një vend ku ka potencial për të arritur në vendin e ndonjë kohë tjetër. Kështu, njerëzit e këtij vendi kanë qenë kudo trazira, si në çdo vend të zgjidhjes së njeriut do të përdoret edhe si i përshtatshëm për banim. Hulumtimet arkeologjike të kryera deri më tani dhe sipas studimeve, ka vende që mund të identifikojnë llojin e zgjidhjes, të bazuar në vendndodhjen e vendit. Në përputhje me rrethanat, rock iraṇaḍu dhe vende të tjera janë vendosur vendbanimet në vendet e hapura dhe të Walling tha se shpella dhe shkëmbinj në zonën e lagësht dhe vende të tjera madhyaśilā zgjidhjes mund të identifikohen. Ka identifikuar një numër të vendeve të katit Iranamadu pestë dhe vendbanimet tjera në natyrë në Embilipitiya pranë Bellanbendipelessa, pallēmaḷala, ambalaṁtoṭa miṇīætiḷiya pranë, Mathota ose Mannar, Anuradhapura, duke përfshirë qytetin, malësitë rajonin e mahaeḷiya ose tumë Horton Plains Church (Kisha Hill), në fusha të tilla si Studimi i arkeologëve. Kuruwita pranë shpellën e vendit guri natyror zonën e lagur baṭadom̆balena Avissawella Kithulgala Belilena, attanagoḍa aḷulena bllok Warakapola Mesolithic Attanagalla potgullena Gampaha, objekte, të tilla si shpellat, shpella autopsi madhyaśilā vendbanime si të njohur në vend. Sigiriya pranë Aligala zonës lagësht dhe të thatë të ndërmjetme, dhe Pidurangala Pothanegama shpella madhyaśilā dhe arkeologët kanë qenë në gjendje për të marrë rezultatet e shpimin e vendeve të pasura qenë e banuar.

Toka që i përket strukturës së tokës Iranamadu

Rreth 28,500 njerëzit meter kilometra katrorë Dendësia e popullsisë në zonën e lagësht e Sri Lanka gjatë periudhës madhyaśilā parë 0.1 vjet më parë, dendësia e popullsisë e rajonit kilometra katrorë thatë është vlerësuar se njerëzit ekzistojnë për 0.8 nga 0.25. Prandaj, në qoftë se familja ka për të jetuar në një zonë nyasṭika përbërë nga anëtarë 10 50 km e një njeriu në zonën e lagësht e zonës 5 km. Azia Juglindore aktualisht jeton gjuetar vjelës e provave etno-arkeologjik nga zona parahistorike janaghaṇatvaya të thatë në çdo kilometër katror se 10 50 person i vetëm ose një kilometër katror për çdo një duket të ketë një familje bërthamore për të jetuar krahasimin. Popullsia e vendit të ulët do të jetë rreth katër herë më e madhe se e njëjta vlerësim. Shumica e këtyre njerëzve duhet të jetojnë një jetë në përputhje me zgjerimin gradual të turizmit dhe gjuetia kafshëve jepnin përshtatshme vegjetarian dhe për këtë arsye duhet të jetojnë në vendbanime të shpërndara kalinkalaṭa ætikaraganimin jetën e turizmit.

ritualet

Ato të ndryshme të post-mortem ose meditimit mund të identifikohen në mënyrë intuitive, ndërsa në Sri Lanka mosha e mesme, si dhe qëllime të ndryshme

Pjesë e mburojave njerëzore që u pikturuan në Aluthgama

Ekzistojnë dëshmi materiale se ata ishin të përfshirë në aktivitete. Nëpër faqet parahistorike zgjidhjes janë gjetur të kuqe ose të verdhë wafers orpimet mbetje skeletore njerëzore. Kuruwita baṭadom̆balenin kahavarṇa me pesë shtresa vjet të vjetra 31,000 parë Gurugalla wafers kockat e njeriut dhe shtylla kurrizore e sotme 7,700 vjeç, pesë-katëshe Gurugalla kromuar përmes dhëmbëve të njeriut të gjetura. vjet më parë 5,400, shpella larg vjetër hiyan shtresë dheu i kuq wafers skelete Gurugalla janë gjetur. Një vrimë në majë të kokës është gjetur dhe riafirmimi i saj i Ravana Ella Shpellës, së bashku me përpjekjet për të bërë një vrimë në bojë delikate kuqe Gurugalla kafka njerëzore Shembulli i shquar. minierave Gampaha adhyakṣakatvayen Instituti Prof. Gamini Adikari e pasuniversitar i Arkeologjisë në vitit 2010, Attanagalla Pothgul Lena shpimit në kafkat bosh nga një nivel të lartë të konfuzionit në lidhje me rëndësinë e shtresës së tokës një pjesë e fshatarëve. Ka zgjedhur një kockë që duhet të konsiderohet dhe përdoret për të vajosur si Gurugalla. Vendi aktual ose Veddas Sinhalese dhe bashkëtingëllore duket se prova është shpallur dhe ajo është gjithashtu një hendek midis njeriut Balangoda Adivasi abhicāramaya fenomen si këto tregojnë për një status të veçantë. Por, nëse këto detyra është e vështirë për të shpjeguar se çfarë Balangoda Man.

Doganat kufitare

Varrimi apo djegje e trupave të madhyaśilā që përgojojë Bellanbendipelessa, Kithulgala Belilena Kuruwita baṭadom̆balena dhe faktorët vendet Far-hiyanlena janë gjetur. Sipas një studimi të kryer në Bellanbendipelessa arkeologjik pranë æm̆bilipiiiiṭiya nga 1956 1961 20 me kalimin e kohës varrosur grup faktorëve të njeriut i templates është zbuluar dhe është konsideruar si formën më të lartë të Bellanbendipelessa njerëzore vendndodhja e vendit zbuluar më shumë templates. Këta faktorë dhe gjinore, të cilët ishin të dy pjesët e template ose templates për të përmbushur, dhe se është konfirmuar si ekuilibrit njerëzor midis shumë vjet 23-25. Edhe identifikimin e fëmijëve dhe të foshnjave, ekuilibër kockave dhe nuk tregojnë se mosha e specieve.

Horana, Bulathsinhala Shpella Fah-Hain

Sipas provave, trupat nuk janë varrosur kështu në thellësitë e tokës. Kithulgala Belleena dhe faktorët Kuruwita bathtotamalena u varrosën në një gropë të cekët, dhe vendi u mbyll me mbeturina të kuzhinës. Sipas Kuruwita Batadombalena dhe Fa-Hsien shpella, këto bunkerë janë karakteristika të varrimit dytësor dhe prona të paplota varrimi. Duket se i ndjeri ishte varrosur diku tjetër dhe u kthye në shpellë ku pjesët e mishit u shkrinë dhe u varros përsëri. Duket se ka kocka të gjata për këtë qëllim. Në shpellat në zonën e lagur, ata shpesh gjejnë vetëm pjesë të kornizave njerëzore dhe rrallë përmbushin shabllonin e plotë. Prandaj, këta bunkerë shfaqin simptoma të varrosura jo të plota.

arkitekturë

Dëshmi të mjaftueshme për dizajnimin e hapësirës në shpella, që ishte vendbanimi parahistorik i Sri Lanka ende nuk është zbuluar. Faktorët nuk kanë dhënë mundësi për të marrë një të përsosur, sepse asnjë vend nga provat Shpella prehistorike të mjaftueshme në tërësi ose në miniera nuk ka. Por në këtë rast ka një shans për të marrë normat humane. Toka do të identifikohen në një shpella publike në çdo familje që jetonte në to për t'u përqëndruar në Azinë Jug-Lindore indigjene. Siran Deraniyagala treguar në se ajo është gjetur të jetë një udhëtim i veçantë për të gjitha familjet dhe se në masën e rreth 0.5 metra për çdo person. Një situatë e ngjashme ka qenë dëshmi se në belilenē Kithulgala parë 16,000 vjet më parë, të njëjtat faktorët që kanë një diametër prej soba sasive të veçanta të çdo 1 metra.

Vlen të përmendet se në aspektin arkitektonik parahistorik të Sri Lanka, dëshmia më e hershme e kësaj është nga termi mesjetar parahistorik. Kukulgala Beligene pranë Awissawella është identifikuar si një provë e rëndësishme e murit Xukumal të këtij viti që daton nga 16,000. Ky muri thupër është bërë nga një gur, i cili merr formën e një tavëll. Dr. Deraniyagala beson se bari me gjethe duhet të ketë qenë i mbuluar pa baltë. Kuruwita Batadambalena është faktori tjetër në këtë. Pjerrësia e pjerrët, e cila ndodhet ngjitur me çatinë kryesore, ngrihet pjesërisht. Kjo kazermë, e cila mund të mendohet se është ndërtuar në ekstremin nga shkëmbi për të parandaluar çarje në shpellë, është një hark i dyfishtë.

Në artikullin vijues: Arti i mesëm dhe antropologjia fizike

-------------------------------------------------- --------------------------------
Ky artikull u botua për herë të parë në www.archaeology.lk/sinhala në 2018.07.16.
-------------------------------------------------- --------------------------------
reklamat

KOMENTE 2

  1. Sikur banori mesatar i qafës së mesme të moshës së mesme të përdorte një metodë shkëmbimi me njerëzit e detit, nuk do të banonin edhe komunitetet bregdetare të popullit Balangoda?

    • Po, ka një numër të madh të vendbanimeve njerëzore në Balangoda në bregun bregdetar rreth Sri Lanka. Është e rëndësishme të theksohet se është bërë një sasi e konsiderueshme e punës akademike.

      Unë do të doja t'ju informoj me mirësi për studimet e mësipërme në seksionet përkatëse të këtij neni.

LERË NJË PËRGJIGJE

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutemi shkruani emrin tuaj këtu

Kjo faqe përdor Akismet për të reduktuar spamin. Mësoni se si përpunohet komenti juaj.