Chandima Bandara Ambanwala

Departamenti i Arkeologjisë dhe Menaxhimit të Trashëgimisë, Universiteti Rajarata i Sri Lanka, Mihintale.

paraqitje

Chandima Bandara Ambanwala

Ndër përjetësitë kulturore të studimit të së kaluarës njerëzore gjenden pas periudhës së lashtë Kalashnagiri Mesjeta ose MesjetaËshtë. Kjo epokë Madhyaśilā ose Mesōlitika (Mesolithik). Ky emërim bazohet në karakteristikat e elementeve njerëzore në njerëzimin në njerëz. Kjo epokë Epoka mikroskopike (Microlithic) tha se nëse prirja është në arkeologët modernë. Kjo periudhë është krijuar dhe se karakteristikat mbizotëruese lidhen me vitet e para 38,000 nga faktorët 1,000 pes në Sri Lanka deri më tani janë kryer kërkime arkeologjike ka zbuluar. Gjendje për të zbuluar informacion të detajuar të periudhës së para-historike të martesës së Sri Lanka, edhe në lidhje me epokën. Man periudhë relative madhyaśilā periudhë tjetër jetoi dhe ai ishte i lidhur me teknologji, kulturë, vendbanimet, ritualeve, informacionit social, faktorë të jetesës të tilla si vendbanimet e njerëzve, dhe të përfaqësojnë të gjitha aspektet e kālanīrṇa përreth ka qenë e zbuluar nga hulumtuesit dhe arriti në. Që nga fillimi i mbulon fushën para-historik në Sri Lanka dhe një fushë paralele studimore dhe kontributin e dijetarëve të angazhuar në gjetjet që kanë qenë në gjendje për të arritur një ide e përsosur e dijetarëve të kësaj periudhe do të jetë marrja e mirënjohjes. Ī.ī. Greqi nga EJ Wayland, Dr PEP Daraniyagala Nëpërmjet Dr. Siran Upendra Deraniyagala, Dr H. Nimal Perera, Profesor Gamini Adikari Dhe Profesor Raja Somadeva Studiuesit kryesorë duhet të jenë mirënjohës.

Fushat Mesjetare / Arkeologjike të Mikrokozmosit

Shumica e provave më madhyaśilā parahistorike arkeologjik gjetur nga një vend arkeologjik në Sri Lanka do të jetë në gjendje për të identifikuar vendndodhjen apo faktet e zbuluara epokë kṣudraśilā. Këto vende të shkojnë nga campsites bregdetare të kuqe në natyrë në malësi përmes shpella natyrore në zonën e lagësht zonat gjeografike dhe ekologjike janë të vendosura. Ka hartuar faqet gati 150 arkeologjike janë identifikuar si paryēṣaṇayanaṭa subjektit dhe faqet parahistorike në Sri Lanka, por do të vazhdojë në Siran dæraṇiyagalayangē thonë se të paktën pesë milionë më shumë se vendet e parahistorike në Sri Lanka. Në pikëpamje të mësipërme idesë mëdyshje Siran dæraṇiyagalayangē studiues gjera subjekt tregon propositional që mund të shihet si vendin e përqendrimit të historike Prague Faktorët gjithë ishullin madhyaśilā. Në periudhën parahistorike, kur analizohet në Sri Lanka dhe karakteristikat e tij gjeografike dhe të mjedisit, ose Habitat për njerëzimin Sri Lanka pasi ajo nuk është e njohur, për të parë vendin të papërshtatshme. Nëse shkretëtirë e saj të papërshtatshme për banim të njeriut, grabitja Human përhapja e ekosistemeve ose ekosisteme të tjera të papërshtatshme nuk mund të shihni se zgjerimin e shkallës. Prandaj, brenda periudhës së përkohshme, i gjithë ishulli mund të jetë një vend i përshtatshëm për banim njerëzor. Çdo vend do të ishte përdorur si banesa prehistorike njerëzore të ishullit nuk është e papërshtatshme për të mbajtur nga ana tjetër, vendbanimet njerëzore dhe campsites. Nga ana tjetër, një vend në një vend tjetër ku brenda një periudhe të shkurtër të përpjekjeve intensive ose maksimumi arrihet pa mundësinë e përpjekjeve intensive në ditët e dekatunak. Prandaj, emocionuese gjuetar-mbledhës e specieve prehistorike në Sri Lanka, pa të duhet të përdorin habitatin e tyre është një vend në çdo vend.

Pothagallenna në Attanagalla

Sipas Dr Shiran Deraniyagala, ka rreth tre të katërtat e vendeve ku zbulohet njeriu qendror dhe kultura e Sri Lanka.

 • Kompleksi i tokave Iranamadu
 • Në zonën e lagur,Dhi: Kuruwita baṭadom̆balena shembull, Kithulgala Belilena Bulathsinhala Far-hiyanlena, Warakapola Mesolithic (shpellë ætābæn̆di), attanagoḍa aḷulena Attanagalla potgullena Sigiriya Pothanegama
 • Vende në natyrë : Bellanbendipallessa, Pallemala, Horton Plains, Mathota (Mannar), Anuradhapura, Hungama, Hungama

Përqendrimi në vijim nga vendet e mësipërme për qindra vjet kanë qenë të dhënat e magazinimit të bazuar në eksplorimin arkeologjike, minierave dhe hulumtimet lidhur kanë zbuluar faktet e jetës në Sri Lanka ka nisur një madhyaśilā kërkimore ose kṣudraśilā.

Kālanīrṇaya

Kriteri i nënvizuar i shpjegimit të çdo dukurie të njerëzimit është korrelacioni midis korrelacionit midis mbetjeve kulturore përkatëse. Arsyeja kryesore për pranimin e njohjes arkeologjike është mënyra e duhur për të marrë njohjen arkeologjike. Llogaritje absolute që janë zhvilluar në bazë të teorive të fizikës në lidhje me epokën parahistorike janë me rëndësi të madhe. Karakterizuar të dhënave parahistorike Ceylon është e angazhuar në kërkimin e dijetarëve të etur për të rri me datat e tyre një gërmim duhur. Konkluzionet Kālanīrṇa për shumë raste të vendeve minerare (pesë-katëshe në vetvete) të fituara nga mostrat e qymyrit nga secili prej ditësh kanë kaluar të bëjë të ditur këtë informacion ka kontribuar shumë në rritjen e besueshmërisë. (Shumica e këtyre kālanīrṇa karbonit 14 (C14), tāpasamdīptatā (TL) dhe utdīppatā sy (OSL) të marra nga metodat.)

Faktorët më të besueshëm në epokën microbial / smallotriate në Sri Lanka Bulathsinhala Fa-Hialang, Kuruwita Batadombalena dhe Kithulgala Beligane Ajo është pranuar. Përveç kësaj, një numër vendesh të dallueshme dhe shpella të vendosura në zonën e lagësht dhe në zonën e ndërmjetme të Sri Lankës kanë bërë disa lloj përfundimesh të vonuara kohore, disa prej të cilave janë disa nga vendet e shquara dhe llogaritjet e tyre janë dhënë më poshtë.

Bulathsinhala Fa-Hsien Lena Nga sot 38,000 në 5,400
Kuruwita Batadombalena Nga sot 37,000 në 1,000
Kithulgala Beligane Nga sot 30,000 në 9,000
Kegalle po largohet Sot 10,350
Shfaqet zbardhimi Sot 8,200
Shpella Batathota Hathiya Sot 7,700-4,800
Embilipitiya Bellanbendipallessa Sot 6,500

Zbulimi për mikronutrientët e kompleksit të tokës Iranamadu

 • ක්‍ෂේත‍්‍ර අංක 50, වැලි වැටිය සඳහා තාපසම්දීප්තතා (TL) කාලනීර්ණ
  - Në thellësi 180 të sipërfaqes: Sot 28,480
 • ක්‍ෂේත‍්‍ර අංක 49, වැලි වැටිය සඳහා තාපසම්දීප්තතා (TL) කාලනීර්ණ
  - Në thellësi 110 të sipërfaqes: Sot 22,600
  - Në thellësi 170 të sipërfaqes: Sot 28,260

Kur analizuar kālanīrṇa dhënave kaluan sipër tregon disa nga gjërat abhyupagamanayanṭa Lanka madhyaśilā / kṣudraśilā është faza analiza. Rajoni bregdetar i ishullit, mali dhe zona fushore lagësht dhe zonës së lagësht gjithë zona e mjedisit nga kohët parahistorike pothuajse një vit më parë, pes 40,000 1,000 nga madhyaśilā vendin / kṣudraśilā konfirmoj që vazhdimi i epokë.

Kuruwita Batadombalena

mjedis

Çdo kafshë është pjesë e mjedisit. Çdo krijesë e gjallë në botë duhet të ketë për të jetuar me ose t'i përmbahet mjedisit në të cilin ai jeton. Njerëzit modernë të civilizuar ndryshuan mjedisin rreth vetes për nevojat dhe dëshirat e tyre, por njeriu parahistorik duhej ta përshtasë jetën e tij në mjedis. Për shkak të kësaj, të kuptuarit e mjedisit dhe kushtet e njeriut të gjallë është shumë i rëndësishëm për të kuptuar mikronutrientët prehistorikë.

පැරණි කාලයේ පැවති පරිසර තත්ත්වය අවබෝධ කරගැනීම සඳහා භාවිත කළ හැකි වැදගත් සාධකයක් වශයෙන් ගස් ගොළුබෙල්ලන් පිළිබඳ අවධානය යොමු කර අැත. පරිසරයේ උෂ්ණත්වය කෙරෙහි දැඩි සංවේදිතාවක් දක්වන සත්ව කොට්ඨාසයක් වශයෙන් බෙල්ලන් සැලකේ. පරිසර උෂ්ණත්වයේ ඇතිවන අංශක කීපයක වෙනසක් කෙරෙහි වුව එකී සත්ව කොට්ඨාසය ප්‍රතිචාර දක්වන බව පැහැදිලි වී අැත. ඒ අනුව, පරිසර උෂ්ණත්ව වෙනස්වීමේ දර්ශකයක් වශයෙන් ගොළුබෙල්ලන් පිළිබඳ ලංකාවේ ප‍්‍රාග් ඓතිහාසික පුරාවිද්‍යා පර්යේෂණයන්ගේ දී සලකා බලා ඇත. කාබන් 14 කාලනීර්ණ අනුව කිතුල්ගල බෙලිලෙනින් හමු වූ Acauus Rosilloebiatus Mbetjet e butakëve konfirmohen të jenë nga 12,500 në 10,500 nga sot. Në të njëjtën kohë, viti 14 i llogaritjeve sipas calcinimit të gurëve të karbonit 28,500 Akuusi feniks dhe Acoustic Prosperous නම් ගස් ගොළුබෙලි වර්ග දෙක ජීවත් වූ බව පැහැදිළි වෙයි. මෙම ගස් ගොළු බෙල්ලන් වර්ග ත‍්‍රිත්ත්වය ම වර්තමානයේ ද දිවයිනේ පහතරට තෙත් කලාපයේ ව්‍යාප්තව සිටින බව ඒ පිළිබඳ විපරම් කිරීමේ දී හඳුනාගත හැකි වේ. මෙම ගස් ගොළුබෙල්ලන් විශේෂ සඳහා ජීවත් වීමට යෝග්‍ය පරිසර තත්ත්වයක් වර්තමානයේ පවත්නා අතර උක්ත දැක් වූ ප‍්‍රාග් ඓතිහාසික අවධියේ දී ද මෙම සත්ව විශේෂයන්ට ජීවත් වීමට යෝග්‍ය පරිසර තත්ත්වයක් තිබී ඇති බව පෙනී යයි. එයින් ගම්‍ය වන්නේ බොහෝ විට වර්තමාන පරිසර තත්ත්වයට සමාන පරිසර තත්ත්වයක් අවම වශයෙන් අදින් වසර 28,500 පමණ කාලයේ සිට ප‍්‍රාග් ඓතිහාසික අවධියේ පහළ සීමාව දක්වා ම පවතින්නට ඇති බවයි. යම් ආකාරයකින් එකී පරිසර තත්ත්වයේ වෙනසක් සිදු වී ඇත්නම් ඒ වෙනස අංශක 2-3ක් නෝ ඉක්ම වන්නක් විය යුතු ය. මේ අනුව, ප‍්‍රාග් ඓතිහාසික ක්‍ෂුද්‍රශිලා/මධ්‍යශිලා අවධියේ දී නැතිනම් අවම වශයෙන් අවසන් වසර 30,000 තුළ සැලකිය යුතු අන්දමේ පරිසරාත්මක වෙනසක් සිදු නොවී ඇතැයි ඉහළ සම්භාවිතාවක් සහිත ව නිශ්චය කළ හැකි වේ. අනෙක් අතට ප‍්‍රාග් ඓතිහාසික යුගයේ ශ‍්‍රී ලංකාවේ විශාල පරිමාණයේ පරිසරාත්මක වෙනස්කම් සිදු වන්නට ඇතැයි සිතීමට අනුබල දෙන වෙනත් පාරිසරික හෝ සංස්කෘතික කරුණු ද අනාවරණය වී නැත.

Profesor emeritus i Institutit pasuniversitar të Arkeologjisë në Departamentin e Arkeologjisë T. Ratnasiri Prematilleke Pikat e paraqitura nga studimet janë një ndihmë e madhe. Sipas studimeve të bëra në polysemics antike të bimëve Rampan, ai vuri në dukje shtrirjet e mëposhtme në letrën e datuar nga Dr Siran Deraniyagala.

Sot 21,500 - 18,000 Klima e ftohtë dhe e thatë. Reshjet u zvogëluan gradualisht dhe moti i thatë ishte i lartë.
Sot 18,000 - 14,500 Klima e ftohtë dhe e thatë. Shiu tregon një rritje graduale.
Sot 14,500 - 13,800 Shiu është i lartë. Është shfaqur një rritje e menjëhershme e reshjeve.
Sot 13,800 - 12,300 Është shfaqur një rritje e fortë e reshjeve. Sot, reshjet maksimale të reshjeve regjistrohen në 13,000 gjatë vitit.
Sot 13,200 - 9,000 Klima e ftohtë dhe e thatë.
Sot 9,000 - 7,500 Shiu është i tejmbushur. Maksimumi ishte rreth 8,300 këtë vit.
Sot 7,500 - 4,500 Është një klimë e ftohtë e thatë.
Sot 4,500 - 2,000 Një periudhë e fortë shkatërrimtare. Më e larta u regjistrua rreth 3,200 këtë vit.
Sot 2,000 - i pranishëm Është e thatë. Viti 600 tregon një rritje të lehtë të reshjeve.

නමුත්, ඉහත දක්වා ඇති පාරිසරික තත්ත්වයන් ශ‍්‍රි ලාංකේය ප‍්‍රාග් ඓතිහාසික මානවයාගේ සංස්කෘතිය හා චර්යාවන් කෙරෙහි බලපා ඇති ආකාරය පිළිබඳ සූක්‍ෂම හා විධිමත් අන්දමින් අධ්‍යයන මේ දක්වා සිදු වී ඇති බැව් හඳුනාගත හැකි නොවේ.

teknologji

Është e mundur që të interpretohen teknikat e përdorura nga mendja për ta bërë më të lehtë për njerëzit të përdorin vetëm teknikat e tyre. Arkeologjia është metoda normale e bazës së teknologjisë sociale të epokës përkatëse në epokën e njerëzimit në të kaluarën. Prandaj, teknologjia identifikohet si një çështje e fuqishme dhe e rëndësishme për të kuptuar komunitetin para historik. Arsyeja për këtë është se kjo teknologji është shumë efektive në përcaktimin e sjelljes dhe jetës së një personi në një kohë.

Teknologjia e mikropinës është teknikë për përcaktimin e periudhës së epokës së lashtë në epokën para-historike të Sri Lanka. Nga kjo lidhje me këtë traditë teknologjike këtë fazë, ka një tendencë për të përmendur këtë epokë që nga Mesjeta e hershme.

Ka jetuar në epokën e mesme Homo sapiens ose Njeri Balangoda Prerje nevojën për jetën e tyre të përditshme, rrahur, kruarje, të çara dhe mjetet Slider për qëllime të ndryshme, të tilla si, mjetet kockave dhe një shumëllojshmëri të pajisjeve të drurit është e mundshme për t'u përdorur. Mjetet guri madhyaśilā tufa në rezerva, mokrës, Suddagala, mōlgas, vaṁgeḍi, mjetet vrimë-shpimit dhe tufa, të tilla Kekuna rrahur për (?) Do të jetë në gjendje të njohin se më shumë gjasa për të bërë përdorimin e pllaka guri. Breshka të tilla si shtimin e lëngjeve për të lëvizur predha, kafka pagur si jetojnë në kohët moderne që gjuetar-gatherers dhe Collectibles për të përdorur materiale të ndryshme primare të mbledhura në grupe të ndryshme fillore të studimeve të kryera në mënyrë paralele, dhe mund të shpjegohet me shembuj.

Mund të konsiderohet si teknologjia më e mirë në Mesjetë në Sri Lanka Teknologjia gjeometrike e mikropinësËshtë. Kjo do të thotë se krahët janë bërë nga forma gjeometrike, të tilla si sheshe, llogore dhe trekëndëshat. Dr. Shiran Deraniyagala Klasifikimi i Stone Stone është identifikuar si studime parahistorike si më të vogla se mjetet e gurit 4.5 centimetër si mjete guri mikroskopike. Sistemi i arteve marciale të artit daton në mesin e 1,000-500 pes, e cila është bërë e qartë në parahistorinë prehistorike në Sri Lanka. Për shkak të pranisë së vrimave në vrima në periudhën e ndërmjetme të Sri Lankës dhe përdorimit të micronutrientëve gjeometrik, veglat e gurit ishin të ndara nga blloqet e blloqeve në Ratnapura.

Perera u qëllua në Embilipitiya nga Perera 2010,

Një numër mjetesh jo-gjeometrike polimerike mund të identifikohen në pishinën e burimeve të gurëve në mes të Sri Lanka. Një vegël mahnitëse guri që mund të shihet në mes mjeteve jo-gjeometrike jo-gur Armët e Balangoda (Pika Balangoda). Tiruvāṇā gurë të qarta transparente, si një lëndë e parë është bërë nga rreth 3 cm në madhësi dhe formë çdo aspekt të thekon delikate hoqi lëshoi ​​përsëri. Stone e quajti armën Aayudha Balangoda UL, që përfaqësojnë karakteristikat e lartë krijuese GMOA Siran dæraṇiyagalayangē thuhet se është në lidhje me barazinë dhe mjetet nga fusha dhe Terry tiruṇelvēliyē Indi. Shtrirja e Balangoda zbuluar armë të mprehta në Kuruwita kālanīrṇa gjendet baṭadom̆balenin afër gjendet një armë vuri në Balangoda kālanīrṇaya karbonit 14 vjet më parë, sipas kālanīrṇaya tāpasamdiptatā treguar kohë shtesë dhe si njëri-tjetrin takuan būndalin vjet para 22,000 28,000 jetëgjatësi daton përfundimet kanë qenë.

Armët e armëve të vogla që i përkasin moshës së mesme janë të vështira për t'u dalluar nga mjetet e gurit të zbuluara nga depozitat aluviale të Ratnapura. (Lexoni Letrën 8 në këtë seri artikujsh për të zbuluar llojet e mjeteve të gurit që janë zbuluar nga depozitat aluviale në Ratnapura.)

Në analizimin e mjetit të mesëm / mikrokozmos zbuluar nga Sri Lanka, është identifikuar se materiale të ndryshme të para janë përdorur për të krijuar mjete të tilla. Dr. Shiran DeraniyagalaS tiruvāṇā përbërës është përdorur për prodhimin e këtyre mjeteve (kuarc), Jasper (chert), kristal (Chalcedony), Kristal vullkanike (crystallines vullkanik) dhe materiale të tjera të ndryshme (pigmente dhe materialeve të ndryshme), si të gjerë si është ndarë. Në këto varietete më të gjera, speciet mund të ri-renditen si më poshtë.

 • Tiruvāṇā : Kuarci transparent, të drejtë, galvanizuar, marmelatë kanellë lulëzojnë, shpikje trëndafili, grunge rosewood pinberry, apathetic
 • kuarc i kuq : Kahandawa i tejdukshëm, Kahandaha e Mesme e Hapur, Kekikamaya Kahanda
 • kristal
 • Kristal të gjallë : Shkëmb i zi, Dioiteite
 • Pigmente dhe substanca të ndryshme : Redish gjelbër, grafit, grafit butë, dhe shkëmb voluminoze
Një mjet dhe mjet semi-modal (Perera 2010)

Specialistët besojnë se një shumëllojshmëri mjetesh guri nga Mesjeta në Sri Lanka nuk mund të identifikohen në çdo zonë rajonale ose mjedisore në çdo rajon. Ai konsiderohet si kompozitor i mjeteve guri parahistorik në botë H. Nimal PereraPrandaj, armatimi prej guri i fituar nga vende të ndryshme në botë që përfaqëson epokën e ndërmjetme në përgjithësi është vendosur në një vend në përgjithësi, është e vështirë për çdo ekspert të dallojë veçmas karakteristikat e tyre lokale. Kjo do të thotë se në terma globale, megjithatë, ajo nuk pasqyron diversitetin rajonal apo identitetet lokale ose rajonale midis mjeteve qendrore ose jo-gurëve guri.

Gjatë gjeometrike vegla guri vjet 125,000 kohë dhe për të përmbushur karakterin e një shenjë mund të shihet në Aayudha gur parahistorik Lanka Përveç regjistrimeve parahistorike të vitit të kaluar 28,000 gjatë vegla guri dhe llojeve gjetur asnjë ishullin para nga gjeometrike mikro vegla guri vjet 28,000 Dr. Shiran u tmerrua අදහසයි.

Mjetet e bëra nga eshtrat e kafshëve

විවිධ ගල් මෙවළම්වලට අමතරව සත්ව අස්ථි භාවිතයෙන් නිිර්මාණය කරන ලද මෙවළම් මධ්‍යශිලා යුගයේ දි බහුල වශයෙන් භාවිත වී ඇත. ලැබී ඇති එ වැනි සාධක අතර බහුල වර්ගය මෙයට වසර 28,500කට පමණ පෙර කාලයට අයත් බටදොඹලෙනින් හමු වූ ඇටකටු හෝ අං ඉලීමෙන් සෑදු කුඩා උල් හෝ රොම්බසාකාර ආයුධ වේ. මෙ වැනි නිර්මාණ කුඩා ප‍්‍රමාණයේ සිට විශාල ඒවා දක්වා හැදි වැනි පතුරු හා උල්කටු හමු වෙයි. ඒ අතුරින් කිතුල්ගල බෙලිලෙනින් හමු වූ දැති සහිත දාර සහිත හැඳි වැනි පතුරු විශේෂ ගණයකට අයත් වෙයි. රාවණා ඇල්ල ගුහාව හා නිල්ගල ලෙන්වලින් ලැබී ඇති හරස් දාර සහිත ඇටකටු පතුරු මේ මෙවළම් හා සමාන වේ. කිතුල්ගල බෙලි ලෙනින් අදින් වසර 12,500කට හා කුරුවිට බටදොඹ ලෙනින් අදින් වසර 28,500 පූර්ව කාලයට අයත් ඇටකටුවලින් සෑදු දිගැටි ඇට බෙලිකටුවලින් සෑදු වටකුරු ඇට ලැබී ඇත. විවිධ දෑ සිදුරු කිරීම වැනි කාර්යයන් සඳහා භාවිත කිරීමට ඇතැයි සිතිය හැකි උල් නීර්මාණය කිරීම සඳහා වඳුරන්ගේ දික් අතට පැළුණු දත් යොදාගෙන ඇති බවට සාධක ලැබී ඇත. එ මෙන් ම වළිකුකුළන්ගේ පාදවල පවත්නා පොරකටු හා පිඹුරන්ගේ හකු ආයකටු මෙන් භාවිත කිරීමට ඇතැයි අනුමාණ කළ හැකි වේ. බොහෝ විට මධ්‍යශිලා සත්ව මෙවළම් නිර්මාණය කිරීම සඳහා වඳුරන් හා රිලවුන් වැනි සතුන්ගේ අත්වල දිගු අස්ථි භාවිත කළ බැව් අදාළ නිදර්ශක පරික්ෂා කිරීමේ දි පැහැදිලි වී ඇත. ගස්වල එල්ලී ගමන් කරන එකී සත්වයින්ගේ එම අස්ථිවල පවත්නා ශක්තිමත් භාවය හේතුවෙන් මෙකී වරණය සඳහා බලංගොඩ මානවයා එළැඹෙන්නට ඇත.

Kuruwita baṭadom̆balena shpimit zbuluar në vitet e para 16,000-20,000 kohës së specifikuar në kuadër të detit para-historike Madhu ruan bishtin kockave zbuluar puna mund të identifikohet si një libër të veçantë. Kjo pjesë e bregdetit hedh shtyhet bishtin vit 2009 Attanagalla Alawala potgullena fracking është zbuluar. Për të siguruar të paguajë spekulimet arritur këto ujëra si hedh detare bishtin e peshkut të aksioneve pitchers janë shpesh të ruan në Alva të hāpūnaya njëjta gjë mund të duhet të përdorin bishtin e shell dhe treguan natyrën shtesë dhe vendndodhjen e saj.

පවත්නා දිරායාමේ ස්වභාවය හේතුවෙන් ලංකාවේ ප‍්‍රාග් ඓතිහාසික සන්දර්භ තුළින් මෙතෙක් අනාවරණය වී නොමැති වුවත් විවිධ දැව වර්ග හා ශාක කොටස් ද ප‍්‍රාග් ඓතිහාසික මානවයා විසින් නිශ්චිත වශයෙන් ම තම දෛනික ජීවන කාර්යයන් සම්පූර්ණ කරගැනීම සඳහා භාවිත කරන්නට ඇති බව ලංකාවේ හා සමාන්තර ප‍්‍රාථමික ජන කණ්ඩායම් පිළිබඳ සිදුකර ඇති මානවවංශ විද්‍යා අධ්‍යයන අනුව තහවුරු වේ. ඒ අනුව, සතුන් දඩයම් කිරීම හා අල වර්ග සාරා ගැනීම වැනි කටයුතු සඳහා පොළු මුඟුරු හා උල් වර්ග, කැපීම් කටයුතු සඳහා උණ පතුරු, විවිධ වැල් වර්ග මෙන් ම දියර වර්ග ලබාගැනීම සඳහා ලබු කබල්, පොල්කටු වැනි ගණැති බහාලුම් භාවිතය පිළිබඳ බලංගොඩ මානවයා දැන සිටින්නට ඇත.

Attanagoda zemëron
Bulathsinhala Fah-hing Cen
Kuruwita Batadombalena
Kithulgala Beligane
Pothana Cave pranë Sigiriya
Bulathsinhala Fah-haying Lenini zbuloi skeletin e njeriut
Balangoda fut armë zbuluar në luginën Udawalawa
Veglat e gurit (Deraniyagala 1992)
Mjetet e gjuhës mesjetare (Deraniyagala 1992)
BADODAMALENA E SHKRUARA MADUIT TREE TORCH (Deraniyagala 1992)

Në artikullin vijues: Jetesës, shkëmbimit, banimit, arkeologjisë dhe arkitekturës së Lindjes së Mesme / Jugore të Sri Lankës

-------------------------------------------------- --------------------------------
Ky artikull u botua për herë të parë në www.archaeology.lk/sinhala në 2018.01.08.
-------------------------------------------------- --------------------------------
reklamat

KOMENTE 2

LERË NJË PËRGJIGJE

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutemi shkruani emrin tuaj këtu

Kjo faqe përdor Akismet për të reduktuar spamin. Mësoni se si përpunohet komenti juaj.