Priyantha Susil Kumar Marasinghe

Projekti Polonnaruwa, Fondi Qendror Kulturor, Polonnaruwa.

hyrje

Priyantha Kumara Marasinghe

Polonnaruwa është shumë për të dini se shumë prej nesh nga heronjtë e mëdhenj të ngarkesës Parakramabahu mahāvijayabāhu vetëm për lindjen e mbretit të Polonnaruwa epoke të begatë. Shkurt, sa i përket 12, një mbretëri e Polonnaruwa. Por Polonnaruwa është një armë guri duke përdorur njerëzit Epoka e Gurit jetuar me gjueti dhe mbledhjen e ushqimit dhe epokë të ndryshme të para-historike të novacionit teknologjik në tokën bujqësore të cilën e di shumë njerëz të cilët kanë përdorur teknik. Izolimi i Polonnaruwa është krijimi i një mbretëri, por nën zonën e zgjidhjes për vite me rradhë. Ne jemi me fat që jemi trashëgimtarët e një historie që shkon prapa mijëra vjet përtej periudhës historike. Hulumtimi i kryer nga sektori minerar dhe nga viti në hulumtimet e projektit 2001 CCF Polonnaruwa dhe gërmimet e kryera nga pusi përtej san̆dahanvalin historike përmes hulumtimit të pavarur në rezultatin e përpjekjeve të tij për të siguruar që provat arkeologjike.

Sistemi rajonal ekologjik dhe karakteristikat topografike

Ajo monitoron gjë të qartë se kontribuar aktive në e njeriut model konsumit të ushqimit dhe shpërndarjen e sistemit të shlyerjes për karakteristikat rajonale të mjedisit dhe peizazhit të epokës para-historike. qarkut Polonnaruwa është e vendosur në hapësirat e vendit të ulët zonë të thatë është përhapur në 500 këmbët mbi nivelin e detit. Ka lloje të pyjeve në të gjithë rajonin, pyjet me gjelbërim të përjetshëm gjysmë-thatë e karakteristika mund të shihet kryesisht në rajonin e Polonnaruwa. Mjetet pyjet me gjelbërim të përjetshëm gjysmë janë në një periudhë të thatësirës së madhe, shtresa e lartë e pyllit në kohën e kthesës lë śākayanhi publikuar shtresat e pyllit lë śākayanhi do të thotë pa shi. Ky pyll është pothuajse në të gjithë zonën e thatë të vendit. Pema Sistemi i madh Shtresa kulm është i drejtuar drejt shtresës së mesme bimore e mbjelljes të mesme dhe të vogla të mesme bimëve në shtresat më të ulëta.

Qeniet më njerëzore që jetojnë në dukje dhe të hahet një zgjidhje mund të shihet në mjedis, të ndihmojnë në zgjerimin e Polonnaruwa Nëse testi. lumi Mahaweli që rrjedh nëpër plas shkrirë East përhapur pjesë gjerësisht tænibim am̆bangen̆g më të ulët të cilat janë lumenj të lidhura apaśāka, gaṁdan̆gara, Polonnaruwa STARS veten dhe burimin kryesor të ujit në ligatinat përgjatë ekosistemin e lumit Mahaweli të estuaret sistemit mjedisit (Villu Eco System) Vendndodhja e veçantë. Pylli përreth mund të jetë shumë i dobishëm. Kafshët dhe mjedisin në rajon jetonin në estuaret është një rezervuare cekët e ushqimit të freskët peshku ujë të cilat lehtë mund të mbledhë dhe të konsumojnë kërkesat e mjaftueshme dhe e duhur e ujit natyral do të jetë e bollshme e disponueshme. pyjet dhe ekosistemet ligatinore thatë dhe gjysmë-me gjelbërim të përjetshëm Sistemi i gjatë gjithë vitit për shkak të njeriut prehistorik mund të ketë aftësinë për të lëvizur zemrat e gjysma e tokës në zona të ndryshme klimatike dhe kontributin e tyre për të mundësuar Anës jetik furnizuar në vetëm një hapësirë ​​të shkurtër kohe.

Rreth 250 milionë vjet më parë, gjatë bilanci i maleve mund të shihet në sistemin Polonnaruwa u shfaq si rezultat i proceseve vullkanike nagnīkaraṇa off kontekstin e Tokës. Kjo është zona ku kodrat X-dimmug ngrihen nga niveli i detit. Borxhet e tjera dhe pastor bilanci, velugala (1672) smol kur (637) ka të ngjarë të japë një kontribut të rëndësishëm në modelet e sjelljes para-njerëzore dhe guri Erikson të afërt Somawathiya. Namal pabbatārāma kompleks pishinë aktuale gjendet në krahun lindor të Dimbulagala vend të veçantë në aktivitetin njerëzor i mishëruar në ANPC kohët e përbashkëta parahistorike. mbishkrimet e tyre të para-Brahmi mund të shihet si sigurimin e dëshmi të habitatit heroike të përgatitur për këto murgjit në periudhën historike. Polonnaruwa mund të shihni këto shpella natyrore janë krijuar mbulon dhe burimet e ujit natyral rreth borxheve nous dhe mënyrat e jetesës rolin parahistorike e faktorëve kulturorë është depozituar.

Faktorët e epokës parahistorike në Polonnaruwa

Hulumtimi i parahistorisë në Sri Lanka është bërë kryesisht në shpellat e zonës së lagësht. Në krahasim, eksplorimi parahistorik i rajonit gjysmë të thatë gjithashtu ka një efekt të vogël. hulumtim pak është kryer në disa vende, të tilla si Polonnaruwa dhe Habarana nga zona e thatë Charles Hartley. Polonnaruwa qarkut që ishte i banuar që nga kohët parahistorike mahavæligan̆ga rreth Kandakadu tokë ārṇakallu Thrikonamadu dhe vendet do të zbulohet duke studiuar kultura të tjera sipërfaqe (Deraniyagala 1992). Sidoqoftë, ndikimet e qarta kulturore në këtë periudhë ende nuk janë gjetur në Polonnaruwa.

rajoni Polonnaruwa përtej epokës historike që nga 2009 epoke historike dhe parahistorike të intriguar marrë pjesë në mbledhjen e provave duhur. Site është testuar në disa vende rreth Pragës konteksteve historike disa galvaḷaval kryer një eksplorim të rastit dhe dalja shkëmbore në sipërfaqe. vegla guri gjenden në ato vende dhe produkt kohët parahistorike përbërës mund të jenë të lehta si artakathanaya studim më të rëndësishme dëshmi arkeologjike të modeleve sociale, kulturore dhe ekologjike në rajonin e Polonnaruwa. Në mesin e armëve të gjetura dhe diaspër shkarkohen krijuar śilāyudhaya Madirigiriya hamāriyāgalin kernel është një faktor i rëndësishëm në zonën e banuar Polonnaruwa hershme moment përfaqëson.

Balangoda Weel Armët (Divulankadawala)
Kernel Kihanda që u hodh nga ndërtimi i armëve

Polonnaruwa, Hingurakgoda Divizioni Sekretariati Ndarja e fund North hamāriyāgala 35 paluvaddana Sewa domain emrave të nous Hill është gjetur në kulturën e gurit yudhayaki Balangoda para epokës historike. kryqëzim rruge radha Divulankadawala Hingurakgoda Madirigiriya sipërfaqe rrugore tank Rotawewa Kaudulla nga rënie km Kjo faqe është gjetur pas rreth 2. North Latitude 08º06'14.81 "N dhe East dēśāṁṣa 80º55'14.00" E tregon madhështi absolute mbi nivelin e detit këmbë 276 milion.

Faktori më i rëndësishëm në historinë e vendosjes në rajon që përdoret nga qeniet njerëzore të lashta është ai që gjendet në këtë vend. Kjo është nga mesjeta mesolite deri në 37,000. Sipas këtyre faktorëve, mund të thuhet qartë se njerëzit e Polonnaruwa ishin të banuar për një kohë të gjatë. Është e qartë se këto ishin të natyrshme në natyrë sesa në shpellat ku habitati i zonave të lagëta ishte e zakonshme. Karakteristikat e qenësishme të mjedisit aktual të zonës së thatë do të jenë habitatet dhe vendbanimet e përkohshme në zonat dhe rrethinat e larta të ngritur. Këto shoqata janë zhvilluar si grupe fisnore ose grupe.

Sipas pre-historianëve të njohur në Sri Lanka, ky gur Balangoda u përdor si metodë e armës e përdorur si arma më e hershme prej guri. Nga mjetet e veglave të veglave të zbuluara në Sri Lanka, veglat e shkëlqyera guri jo-gjeometrike janë Balangoda Smelts. Rreth 3 është i vogël në madhësi. Secili prej tyre është përpunuar me detaje delikate. Kjo armë guri është përshtatur mirë nga veglat e presionit. Këto janë kufizuar në faqet e Bundala, Pathirajawela dhe Bellanbendipalassa në korridorin qendror Kuruwita Batadombalena Deraniyagala në Sri Lanka. Ideja e Dr. Deraniyagala ishte se Sri Lanka deri tani ka gjetur armë me 4 ose 5. dëshmi arkeologjike gjeti shumë ekspertë e shkuara e vendit është për të plotësuar vendin e hamāriyāgala pranë liqenit në zonën e thatë të Siran Deraniyagala Kaudulla Polonnaruwa dhe ide Dr. Nimal Perera.

Baṭadom̆balena riafirmimi nga një armë të mprehta 14 karbonit sistem të ngjashëm kālanīrṇa nga vitit 32,000 - 37,000 rreth të gjatë para kohës e të vitit të kaluar, sipas 28,000 Bundala riafirmimin takuar ul tāpasamdīptatā kālanīrṇa sistem armë. Polonnaruwa hamāriyāgalin zbuluar śilāyudhaya, Dr Perera nga baṭadom̆balena minierave śilāyudhayē marrë një pesë-kat C 37,000 7 vjet më parë, modelin për raundin kālanīrṇaya si (Perera 2010). Takimi në historinë e Polonnaruwa Polonnaruwa śilāyudhaya evidencën më të mirë arkeologjike që shkon prapa në vitet 37,000. Bellanbæn̆dipælassa Bandarawela Palliyawatta, ætuḷunuvara Anuradhapura, Mannar Mathota, Belihuloya dhe habitati në natyrë gjendet në faktet para-historike dhe Polonnaruwa hamāriyāgala kālanīrṇaya śilāyudhaya plotësuar lokalet natyrë banuara nga këto mund të përfunduar një boshllëk në historinë e Sri Lanka në Pragë. Prandaj, përveç provave deri tani janë faktorë lagësht ekosistemet e zonës së thatë është e qartë se njeriu përshtatja thelbi Balangoda.

Bazuar në këtë zbulim, ekziston mundësia e një ideje të një individi ose emigranti që jetonte në rajonin Polonnaruwa në kohët parahistorike. Në këtë drejtim janë hapur disa rrugë në një numër çështjesh. Nëse udhëtonte në të gjithë vendin për të zgjedhur zonat mjedisore të përshtatshme dhe me kohë në klimë dhe kushtet e motit? A ishte kjo një rezultat i patronazhit të vendit nga ky vend? A kishte vetëm një ndalesë të përkohshme në turizëm? Hulumtime dhe kërkime për të adresuar çështjet që lidhen me një numër fushash të tjera.

Ekziston një ndryshim në hedhjen e shtresave të tokës në ekzaminimin e të ashtuquajturës fortifikatë mastike të gjetur në shpellat parahistorike. Edhe pse nuk ka balagers në mesin e mufisha gjetur në shpella, prova të tilla të shkëmbinjve stagnues besohet të jenë gjetur në kuvertë pishinë topin nën dysheme zhavorrit. Ky plan urbanistik mund të shikohet në vendin e Imariyagalës. Edhe pse nuk ka gërmime arkeologjike, gurore në shkallë të gjerë nga vendi deri në ditët e sotme është bërë kokëfortë për shumë nga sa më sipër.

Një sasi e kufizuar e hulumtimeve është kryer në banorët prehistorikë parahistorikë në Sri Lanka dhe regjistrimi i dytë më i madh në Sri Lanka. Dëshmitë arkeologjike të gjetura janë gjithashtu të parëndësishme. Nga këto, vetëm katër ose pesë janë gjetur nga Sri Lanka, mjete guri me karakteristika kulturore të ngjashme me kulturën Balangoda. Ndër të tjera, ky organizëm gjendet në fshatin Imariyagala për të provuar përfaqësimin e thatë rajonal të Balangoda mangrenus ose për të konfirmuar ardhjen e një personi të moshuar të moshuar.

Në vitin 2014, kishte disa gurore të tjera të vlefshme dhe abetare të përdorura në epokën e lashtë parahistorike të Polonnaruwa. Këto janë vegla xhuxh që dikur ishin qenie para-historike njerëzore përpara këtij 12,000 vite më parë. Kahanda është një instrument që përfaqëson një epokë plakje nga 40,000 në vite dhe Polonnaruwa është gjithashtu një faktor në aktivitetin njerëzor gjatë kësaj periudhe. Këto janë hasur në mantelin e mbushjeve të brendshme të Mahasadës tamam si një kontekst dytësor.

Në krahasim me shpellat në zonën e lagësht të vendit të ulët, shpellat që janë gjetur me bollëk kanë karakteristika metaforike. Teknologjia e presionit përdoret gjerësisht, përdoret gjerësisht dhe mjete të dizajnuara mirë. Armë të bëra me rreze kuarci dhe trungje të gjetura në luginat Amangganga më të ulëta dhe të ulëta. Prandaj, toka e sjella nga një shtresë tokësore e braktisur e stinëve Tamil Maha është përdorur për mbushje. Kjo tregon qartë se këto vendbanime parahistorike ishin vendosur në afërsi të qytetit Pollonaru në epokën historike.

Polonnaruwa në epokën e hekurt para-historike

Një nga eksplorimet më të fundit që nga viti 2009 i Fondit Qendror Kulturor Polonnaru Projektin e Gërmimit dhe Kërkimit Division ishte për të zbuluar Polonnaruwa para shekullit 12. Gjatë periudhës para-historike, epokës hekuri parahistorike, Polonnaruwa ishte një dëshmi e qartë e vendeve të varrezave misterioze të ngritur që mund të gjenden në disa vende rreth malit Dimbulagala. Ato janë pothuajse identike me rrëshqitjet e rrëshqitjeve që datojnë në prag të malit Dimbulagala, që janë milje nga drejtimi në perëndim dhe në lindje, të cilat regjistrohen si 770-450. dëshmi të ngjashme arkeologjike e Polonnaruwa Rotawewa (Minneriya), brumbujt (Bakamuna) në vende të tilla si megalitik Varrezat në prova të tjera arkeologjike mund të demonstrohet.

Zyrtar Rural i domain PS gjetkë sorivila ndarje në Polonnaruwa në Provinca Qendrore Veriut, njësitë e kontrollit të lashtë ndarje Thamankaduwa egoḍapattuvaṭa kjo fushë ayatveyiga 07 absolute gjerësi0 52'55.72 "N dhe 81 gjatësore në lindje0 06'38.86 "E është vendosur në qendër të fushës. Kjo varrezë është e vendosur në një tokë deri në një lartësi prej rreth 140 (MSL) nga niveli i detit. Nga lartësia e tij deri në 130, nga lartësia e 140 në XNUMX, u varros në varrin vetë.

Në rrugën kryesore të Dimbulagalës në rrugën kryesore të Polonnaruwa, Namal Pokuna Viharaya vazhdoi në të djathtë të Wudah Pudukudiya. Rreth tank Pudukkudiya gjendet gjatë 1 / 2. Diga u përmbys. 1 / 2 është vendosur në zonën e liqenit që lidh Siriwila dhe Manampitiya. Nga vendi. 1 / 2 mund të arrihet në të majtë. Ose rruga nga Dimbulagala Vihara në rrugën Siriwila dhe Karapola. Pas arritjes në lidhje me 2, ky vend mund të arrihet duke kaluar të djathtën përgjatë anës së majtë të malit Zorilwila dhe duke arritur në të djathtë.

මීට අමතරව දිඹුලාගල ප‍්‍රාදේශීය ලේකම් කොට්ඨාශයට අයත් 257 ජයපුර, ග‍්‍රාම නිලධාරී වසමේ ගල්තලාව D5 කොටසේ ද තවත් මෙවැනිම සුසාන භූමියක් හමු විය. නිරපේක්‍ෂ වශයෙන් උත්තර අක්‍ෂාංශ 70 51'926 "dhe 81 Longitude Lindore0 11'830 "në qendër të fushës. Kjo varreze ndodhet në një tokë deri në një lartësi prej rreth 253 (AMSL) nga niveli i detit. Nga rruga Dimbulagala Aralaganvila nga kryqëzimi Galtalawa, kthehuni majtas dhe shkoni deri në 5 km dhe gjeni këtë vend. Kjo është nga varrezat Siriwila. Rreth 10 ndodhet në drejtimin lindor të vargmalit të Dimbulagalës. Këto varreze identifikojnë faktorët që mund të shihen në sipërfaqen e tokës dhe nuk kanë studiuar planin e brendshëm të tyre. Pararendësit e para-gërmimit dhe hulumtimit janë burimi më i mirë për përmbajtjen e ngurtë të platformës që është e ngjashme me tjetrën. Nga sa më sipër është konstatuar se personi që vdiq gjatë varrimit të eshtrave ose eshtrave të kockave njerëzore u vendos me necklaces dhe bizhuteri, të tilla si litarë, mjete hekuri dhe ushqim.

Kishte gjithashtu një vendbanim prej rreth 500 metra në afërsi të varrezës Sooriyawela. Pushim i egër Ose Dimbulagala (1672) Bilanci kodër Namal edhe shpella natyrore dhe shoqatat që mbulojnë popullsisë jetonte në zonën përreth pekuṇa borxhe të larta nous dhe një komunitet që jeton në faqet e para-historike periudha e çdo ideje është nëpërmjet kësaj. Kjo mbulon një sipërfaqe prej rreth 4 ose rreth 5 hektarë. Zgjidhja shkon në varreza, do të jetë i pranishëm në Karapola Villuwa quajtur lugina kadife e tokës më të ulët. Lartësia e saj është një sipërfaqe shkëmbore me një lartësi maksimale prej rreth 35. Në këtë habitate u gjetën kavanoza të formave dhe madhësive të ndryshme. teknologji primar të prodhimit dhe KOROS nǣm̆bili zakonisht gjendet në bharaṇivala madhe pjesë janë. Midis tyre janë fragmente të enëve balte të përdorura. Ata gjithashtu mund të gjenden në këto pjesë yabora si dëshmi se forma e grupit, në bazë të njohjes së hekurit dhe duke përfituar nga modelet e tyre të konsumit të ushqimit dhe aktiviteteve kulturore, dhe hekur.

Këta faktorë mund të quhet për të përfaqësuar varrezat epokës gjendet në afërsi të hekurit origjinal Dimbulagala si një piketë në historinë e Polonnaruwa, përtej epokës historike. Edhe pse disa prej këtyre faktorëve në trajtimin e epokës ende ayureka epoka e shkruar historik që nuk është përcaktuar në proteina janë specifike (Protohistoric) të fazës së. Periudha është midis 300 XI dhe 1000 BCE. Sri Lanka ka gjetur prova e parë të Anuradhapura dhe Sigiriya Aligala rezervë pes 1000 - do të kuptoj se periudha 800 (Deraniyagala 1992: 709-29: Karunarthna & Adikari 1994: 58 :). Varrezat në vitet paktën para 2,800 - 3,000 për si në të kaluarën (periudha proteina historike) është informacioni që kishin banuar në rajonin e Polonnaruwa. Atëherë modeli i sjelljes së njerëzve që jetonin në Polonnaruwa dhe karakteristikat e tyre kulturore janë manifestuar përmes tyre.

Pes 1000-800 sipërmarrje fillim Iron Age është një piketë e rëndësishme, si fillimi i një shumëllojshmëri të trazirave teknik me depleting hekuri histori Sri Lanka. Lënia e përdorimit të mjeteve guri, përdorimi metalike, bujqësi, të kafshëve dhe bimëve zbutur, zhvillimit urban, rritje dhe fshatrave, punëtorisë dhe ambientet e saj tadanubaddha fermat në (menaxhimin e ujit primar), rritjes lokale popullsisë, prodhimit kālaraktavarṇa qeramikë, yabora, rruaza të modës , Varrezat e kremimit dhe varrimit, duke shënuar bunches e pots balte, Fillimi i qytetërimit primar është identiteti i kësaj epoke.

Këtu, varrezat do të përdoren për të parë karakteristikat kulturore të Epokës së hershme të hekurit të njohur që janë studiuar në studimet e mëparshme. Karakteristikat kulturore të njerëzve të epokës së hershme hekuri pasqyrojnë varrezat dhe varrezat. Vendet e 50-60 të kësaj epoke janë gjetur në pjesë të ndryshme të Sri Lanka. Shumica e tyre janë varreza (53) dhe në krahasim ka më pak se habitate 9.

Në epokën para-historike, njerëzit u vranë në vendin ku ata vdiqën. Dikush vdiq pasi ata vdiqën dhe u zhvendosën në shkurre të tjera, dhe duket se në këtë epokë është bërë përparim. Në Epokën e Hekurit, kishte varreza të veçanta ku njerëzit vdiqën kur vdiqën. Sipas hulumtimit të kryer në Sri Lanka, një numër i metodave të varrimit të kryera nga populli megalithik janë zbuluar. Kryesisht përdoret në enët e ujit varrezat, varrezat zbrazët, metodë gropë, shprehu një shumëllojshmëri të varrimit dhe të varrimit metodat sākopāgus 5 kanë zbuluar se njerëzit do të ndjekin këtë periudhë.

Ndër varrezat, Sila Manna Busha (Salt Cemetery) gjendet kryesisht në Sri Lanka. Baza e varrimit të njerëzve që kanë jetuar në Polonnaruwa është gjithashtu terreni i varrimit. Karakteristika themelore e varrezës është se ajo është e mbuluar me katër pllaka guri, të mbuluar me një worktop dhe një gur të vdekur. Ka një Varrezat dhe një Pingal 82 në zonë.

Meqë kjo varre nuk është gërmuar, është e pamundur të bëhet një tregues i qartë i strukturës së brendshme dhe materialeve të përmbajtjes. Për ta bërë këtë, është e dëshirueshme për të studiuar zonën e varrezave të Ibbankatuwa dhe për të rivitalizuar varrezat. Sipërfaqja e saj është rreth 200 për metër katror. Shpërndarja e Akra 25 Acres (hektar 10). Periudha daton në shekullin 7 pes. Varrosja është varrosje primare. Pas vendosjes së mishit për një kohë, varrimi sekondar i pllakave në argjilën e përzgjedhur hiqet. Traditat e ndjekura në këtë vend varrimi përfshijnë disa nga besimet dhe besimet e tyre ose standardet.

 • Varrezat individuale: varret e një personi
 • Tulla të shumëllojshme: Vaults varrimit të disa individëve. Shpesh, familja e njëjtë ose të afërmit e afërt janë varrosur
 • Duket se personi i vdekur besonte në rilindjen ose vdekjen e paraardhësve për shkak të varrimit në varrezat e tij për ri-lindje pas vdekjes
 • Në ndërtimin e të gjitha varrezave, disa besime dhe besime gjithashtu u bënë standard
Faktorët e varrezave individuale (varreza) dhe themelet individuale të varrimit me shenjtërore të shenjtë, terrenit megalitik - Dimiliya

E mund të jetë ndonjë nga faktorët ANT që zbuloi para-kërkimore rreth varrezave dhe vende të tjera në Sri Lanka, materiale varrimit depozitave. Si materiale metalike, bakri i bakrit dhe veglat e hekurit janë të dukshme. Përdorimi i hekurit si një metal i kufizuar i gjetur në vendet e varrimit parahistorik mund të vihet në dukje. Armë me thikë hekuri mund të identifikohen me thika dhe thika të ndryshme. Pajisjet hekur mund të supozojmë se ato janë përdorur si armë, shpesh (Seneviratne 1994: 272). Përdorimi i bakrit u gjet varros me organet riafirmimin faktorët pinvæva megalitik Varrezat. Pjesët e shufrave dhe këmbanave të bakrit janë të rëndësishme. Përveç kësaj, përdorimi i faktorëve të bakrit të lidhura Pomparippu Cemetery zbulon saj qenë beads gjetur bakri, stolitë, yaṣṭhi, shkopinj, dhe bakrit miṇigeḍi projektimit etj shkak. tha Raja de Silva që këto krijime bakrit gurugalhīnna parahistorike varrimit riafirmimi plotësuar (Raja de Silva 1970). rruaza të mëdha të formave të ndryshme, stileve dhe ngjyrave janë gjetur në një varrezë me organet përkatëse. rruaza Kānēliyan rralla dhe rruaza janë gjetur në një numër të madh të susānavalin tilla Pomparippu dhe Ibbankatuwa. vegla guri projektuar për shkak të shoqatës me një sasi të vogël të kuarc prova konkrete raporton se përdorimi i hekurit, pavarësisht nga përdorimi i microliths pak Ose të paktën, që ishte gjetur varros me sendet e tjera janë të lidhura direkt me varrezat shoqata varrezat. Një periudha simbol Flaming qeramikë (pinvæva galsohon Varrezat) është depozita varrimit.

Në vitin 2012, në qytetin e lashtë të Polonnaruwa, East Vihara, gërmimet e kryera në një ndërtesë mbretërore të ndërtuara gjatë periudhës kalimtare gjithashtu zbuluan faktet që përfaqësojnë këtë fazë. Gërmimi i ndërtesës me qëllim të studimit të teknologjisë së ndërtimit zbuloi gjithashtu karakteristikat e një varreze të ndryshme që përfaqësonte këtë epokë.

2 metra East West Main Street në jug-perëndim të Polonnaruwa, tempullin e lashtë të metra 50 50 jashtë qytetit të Polonnaruwa, qyteti antik i Shiva është e vendosur në veri. Kjo ndodhet në një lartësi prej rreth 196 nga niveli i detit. Sipas të dhënave GPS, latitudes veriore 70 57'02.09 "81 Gjatësia Lindore000’21.00” යන ස්ථානයෙහි පිහිටා ඇති අතර ආළාහණ පරිවෙන කැනීම් සඳහා යොදාගත් ග‍්‍රිඞ් සැළසුමෙහි A52 B52 Dy seksione kryesore janë të vendosura.

Është e qartë se këta faktorë janë gjithashtu një lloj varrimi, i cili tregon deri tani karakteristikat e një varrimi të panjohur. Llogaritjet shkencore janë dorëzuar dhe do të përcaktohen në përputhje me rrethanat. Karakteristikat e këtyre elementeve tregojnë se karakteristikat primare të epokës hekuri parahistorike janë shumë më të theksuara sesa ato që do të ishin më të vjetra.

Faktorët e epokës së hekurit parahistorik, burim i varrimit në Polonnaruwa, gërmimi i Lindjes Lindore 2012

Periudha historike (nga mbretëria Anuradhapura në Polonnaruwa)

Polonnaruwa ishte një nga vendbanimet kryesore në kolonizimin e Wijayapuram, një përparim i veçantë në historinë e Sri Lanka. Vijithagamaya, e cila u themelua nga Ministri i Punëve të Jashtme, i cili erdhi me Vijaya, u përqendrua në zonën Polonnaruwa (9 ch. 10). Colonial Prince arriti deri në lumin përgjatë bregdetit lindor përmes fragmenteve aeroportit sahassatitthayen (dahastoṭa) (kap ma.va. 10. 58 Ga.) Ka ul deri vijitagāmaya pranë. Sipas analizës së Prof. Kamburupitiye Wanarathana Thero, fshati Vijitha u themelua në Polonnaruwa.

Më vonë, Panduwasdawi vendosi që një familje e ritualeve që ishin ngritur para Girkaduwa ishte vendosur si një fushë me mbetje gjatë mbretërimit të Pandukabhaya. Njëqind metra e qumështit po priten në fusha GirikhaṇḍaśivaLeviz Paddy oriz Swarnapali Princess për të parë se shkalla e historinë që gjendet në Prince Pandukabhaya (Mahavamsa glossary 10 kap.) 30 Ga.), Dhe aktualisht pjesë svarṇapāligama kalahanagara.

Gjatë shekullit 3 pes, banorët e Polonnaruwa bënë kërkime për sakrificat e murgjve për të mirën e murgjve. Vendet Qarkut 13 nga fillim të pasdites dhe shkronja Brahmi 51 shpella janë raportuar (Paranavitana 1970 nr. 272-321). Këto janë gjetur në zonën midis Mahaweli Ganga dhe Maduru Oya. Dūvegala (Bell 1892; Paranavitana 1970 no.270) Galkanda, kōnaṭṭigoḍa Galgepitiya, Perëndia Galgepitiya, luṇuvaraṇagala, (Paranavitana 1970 jo 271, jo 288, nos.299-300, asnjë 321) mal Kandegama (. Paranavitana 1970 nos 289-298) Të tilla si vende si vende. Në shpellën e shpellës në Gopala pranë Viharaya Rankothu,Në plehra"Sipas artikullit, dihet gjithashtu se vendbanimi ishte tashmë i banuar nga shekulli i parë 2 para Krishtit. Jo vetëm kjo, është konfirmuar gjithashtu se veprat e ujitjes të Mahaweli Ganga janë kryer në zonën Polonnaruwa që nga fillimi i parahistorisë.

Kaduruwela Fort, Polonnaruwa (Vijithapura)

Vijithapuram (koloni Vijitha) është duke u ndërtuar nga Mbreti Elara në 161 pes për të ndërtuar kështjellën e tij, Vijithapura Fort. Fort Vijitapura ishte fortesa më e fortë në kështjellën e Elara mbretit të mbretërive të mbretit Dutugemunu. Fortesa ku Mbreti Dutugemunu ndërtoi fortesën e Vijithapura u identifikua si vendndodhja e Kavantharapitiya (Mahavamsa 25, Kapitulli 20). Është sugjeruar që ky kamp është ndërtuar në kampus, campauwela dhe tani Kaduruwela. Dëshmitë arkeologjike janë konfirmuar nga ndarja e gërmimeve dhe kërkimeve të Projektit Polonnaruwa të Fondit Qendror Kulturor në këtë fortesë. Është një krijim i madh i përbërë nga një qelizë, grumbull, mur dhe porta që përfshin një kilometër katror tokë.

Pozicioni i Pozicionimit

උතුරුමැද පළාතේ පොළොන්නරුව දිස්ත‍්‍රීක්කයේ තමන්කඩුව ප‍්‍රාදේශීය ලේකම් කොට්ටාශයට අයත් වීරපෙදෙස හා 4 ඇළ ග‍්‍රාම නිලධාරී වසම් තුළ බලකොටුව පිහිටා ඇත. උතුරින් පොලොන්නරුව පූජා නගරයත් නැගෙනහිරින් වර්තමාන කදුරුවෙල නගරයත් බටහිරින් වර්තමාන පොළොන්නරුව නව නගරයත් දකුණු දෙසින් වර්තමාන අලුත්වැවේ ඉහත්තාවත් බලකොටුවේ සාපේක්‍ෂ පිහිටීම වේ. බලකොටුවෙහි සිව්කොන්වල පිහිටීම පහත පරිදි වේ. ගිණීකොණ N7 55.068, E81 01.613 නිරිත N7 55.068, E81 01.122 වයඹ N7 55.491, E81 01.114 ඊසාන N7 55.491, E81 01.611.

Madhësia e kështjellës

Kalaja është në dy pjesë. Pjesa kryesore është në formë katrore. Pjesa tjetër janë katër portat drejtkëndëshe të korrozuara. Distanca e përafërt e njehsorit 870 është rreth 100 metra nga lindja dhe perëndimi i murit. Kjo është 936 metra me të dy anët e tokës (lindje dhe perëndim). Muri perëndimor është nga jugu në veri, rreth një metër i gjatë 840. Të dyja anët (në jug dhe në veri) janë 922 metra me nivele të ujit. 190 është gjerësia e pjesës jugore të hendekut të dytë dhe habitatit. Prandaj, shtrirja totale e kështjellës është afërsisht 1,108,032 metra katrorë. Përqindja e 43,813. Akra të 273. 110 hektar. Kjo është zona e 1.10 kilometrave katrorë. Prandaj, kalaja është e shpërndarë mbi një çerek kilometër tokë. Hyrja në veri është 336 dhe 200 metra gjatësore me thellësi uji.

Koncepti kryesor i ndërtimit të fortesës shpjegohet me faktin se ana e djathtë e fortesës është më e vëmendshme dhe e fortë. Ju mund të shihni një shumë më të fuqishme sesa të fokusoheni në rrugën e armikut kryesor. 42 metra janë gjerësia e kullave që rrethojnë anën e djathtë të murit. Metër është më pas një shirit i gjerë 160. Është në jug me një metër të gjerë me një mole 30. Pjesa e jashtme mund të mendohet të ketë tanke që rrjedhin me ujë ose këneta. Dy metra e llogore, brezi i gjerë i bukës 160, mund të ketë qenë një vend i sigurt dhe një zonë mbrojtëse përpara. Mund të supozohet se kjo pjesë e tokës mund të identifikohet si një rrip i aktivitetit njerëzor me pjesë të aktiviteteve njerëzore si mburoja njerëzore. Prandaj, ka të ngjarë që kjo pjesë të ishte e banuar nga luftëtarë. Në të djathtë është hyrja kryesore e lindjes në lindje. Provat tregojnë se rruga kryesore ishte e mbipopulluar në të djathtë të lumit Mahaweli dhe fshati Vangulam në zonën Amban Ganga. Duke marrë parasysh shkallën e zonës së fortesës, është e njëjtë me kryqëzimin Anuradhapura, e cila është një madhësi e 6, si Polonnaruwa dhe qyteti.

Kalaja e fortesës

රජයේ බීජ ගොවිපල පිහිටි කොටසේ ප‍්‍රධාන පිවිසුමේ පටන් දකුණු හා බටහිර දිසානුගතව පිහිටි ඇතුලත මාර්ග පද්ධතිය විහි දී ඇත්තේ ද ස්වභාවික උස් භූමියක් ලෙසින් දිස්වෙන පවුරු බැම්ම මතයි. ප‍්‍රාකාර බැම්ම පළලින් අඩුම ස්ථානවල මීටර 14ක්වන අතර ඇතැම් තැනෙක මීටර 16ක ප‍්‍රමාණයකින් යුක්ත ස්ථාන ද හමු වේ. සමස්ථයක් ලෙස බැම්මේ පළල මීටර 15ක් ලෙස ගත හැකි ය. තැනින්තැන සේදීයාම හා කුඹුරු අස්සද්දීම හේතුවෙන් මෙහි ප‍්‍රමාණාත්මක වෙනස්වීම් දැකිය හැකි ය. බීජ ගොවිපල කාර්යාලයේ සිට මීටර 410ක්වූ නැගෙනහිර පවුරත් මීටර 430ක් දක්වා වූ දකුණු ප‍්‍රාකාර බැම්මත් ගොවිපල කටයුතු සඳහා ප‍්‍රවාහන මාර්ගයක් ලෙස දැනට භාවිත කරයි.

Toka është përdorur për të ndërtuar muret zile dhe shtresat më të ulëta të tokës janë grimcuar. Shtresa sipërfaqësore përbëhet nga toka të fragmentuara. Kjo është shpesh e mundur me shtresën e tokës të hequr në nivelin e poshtme të prerjes së kanalit. Muri i murit mund të shihet ende në pjesën qendrore të murit jugor të murit dhe pjesës veriore të murit të veriut. Faktet e qarta në cepin lindor të paketës së veriut mund të shihen qartë. Për këtë qëllim, blloqet e gurit të shpërndara si pllaka gjatësore janë përdorur me tokë. Gjetja e gurëve 70 cm. × 15 cm. × 10 cm. Muri kufitar i anës veriore është në një lartësi prej rreth 4 nga fundi i hendekut (niveli i farës së pranishme) deri në murin e veriut. Minarja dhe muri midis hendekut dhe murit janë rreth 8 metra. Shpesh, një mur do të ishte ndërtuar me korniza dere dhe saws me rrënjë druri në dysheme. Sipas ekonomisë, kalaja duhet të jetë një lartësi e 36.

Portat e kështjellës

Porta kryesore e fortesës është e orientuar kah veriu. XnUMX është gjerësia e gjithë hyrjes. Gjatësia është 200. Pjesa e brendshme e saj përbëhet nga dizajne komplekse. Rreth kullës, hendek i rrethuar rreth kështjellës është i lidhur me hendek, dhe pjesa e brendshme e hyrjes përbëhet nga dy hendeqe. Pjesa perëndimore e portës është një sipërfaqe prej rreth 336 metra e gjerë. Më pas, drejtimi jug-perëndim i kullave është rreth 125. Matur nga hendek i brendshëm, 20 është një rrip i gjerë tokash. Nga malësi në det ka një pamje të gjendjes së hendekut, dhe cunami nga ana veriore është një lloj gjurmë që dëshpërimisht dëshiron të kuptojë derën e fortesës.

Portat e tjera janë në formë të një lëndinë, por ato nuk janë ndërtuar si Porta e Veriut. Ana më e gjatë e fortesë është bashkangjitur fortesës. Nuk ka prania e erëza rreth tyre dhe duket se ato janë të mbyllura në rrjedhat e ujit ose moçalet. Hyrja lindore mund të identifikohet si vendi i fermës së farërave të farërave. Pjesa aktuale e ndërtesës është ruajtur dhe pjesa tjetër e ndërtesave janë ruajtur. Sipas dizajnit të kulture, porta perëndimore mund të identifikohet paralelisht me hyrjen lindore. Hyrja jugore e fortesë gjithashtu mund të shquhet sipas shenjave të kultivimit dhe kjo pjesë e ndërtesës përmban prova të blloqeve ndërtimore me gurë.

Një veçori e veçantë e fortesës është qasja në portë nuk është e bashkangjitur në fortesë. Duket se hyrja në mes të portës dhe sheshit ishte shkelur nga hendek. Do të ishte e mundur të kishim një strategji sigurie që mund të thyejë lidhjen ndërmjet portës dhe murit. Prandaj, kishte ura pastrimi që mund të instaloheshin ose të lëviznin në hendek të thellë. Këto taktika mund të ishin zbatuar menjëherë pas kësaj. Ushtarë ruanin muret rrethuese cili mbajti një tundim të vazhdueshëm për t'u angazhuar në një kërkim të vazhdueshëm të murit dhe e gjithë kalaja ka qenë tabennaṭa ushtarë patrullojnë vërejtur armiku nga një distancë ishte kulla veçanërisht të larta.

Mbrojtja ngërthen në fortesë

Një fortesë rreth fortesës. 33 metra janë gjerësia e hendekut të jashtëm, pranë murit. Rrapa është në një lartësi prej 2 më shumë se hendek. Në hendek mund të shihet bimët ujore të Diamondberia Nelum dhe, herë pas here, gjitarët me toka kënetore. Duke pasur parasysh natyrën e terreneve të ndenjur, hendeku ka një thellësi shumë të thellë uji. Mbetjet e kënetave injorohen dhe në disa vende ka kultivarë të bananes dhe kohilës dhe disa pellgje për kultivim zbukurues. Muret midis portës jugore dhe veriore janë 42. Kanali i dytë mund të shihet nga rruga e jugut deri në 160 metra nga njehsor, dhe 30 metra gjerë. Kjo është paralele me muret e jugut, paralelisht me perëndimin, duke u shtrirë në veri. Masoneria e farës së fara mbetet ende.

Struktura e brendshme e fortesës

Ka pak dëshmi për strukturën e fortesës. Gjysma për qind e popullsisë është në posedim të fushave të pjekjes, dhe gjysma e mbetur është pothuajse e banuar. Megjithatë, gjatë fortesës së vitit 2010, një gërmim kërkimor në një nga uljet që mbeti në vend ishte e mundur. Duke eksploruar hulumtimin, ishte e mundur të krijohej një ide për strukturën e saj. Prandaj, në mes të fushës së kallamishtës, në mes të fushës së kallamishtës, në mes të fushës së pjekjes XMUMX u vendosën ngastra të vogla në mes të fushës së pjekjes. Në kohën e zbulimit të kësaj mohimi, ka një rënie graduale në fushat e rindërtimit. Tulla dhe tjegulla me bollëk mbetën pjesë e kulture. Përveç kësaj grumbulli, ka ndërtesa në zonën që rrethon atë, që gurët e rrënjosur të përplasen me tulla, shoferët e pranojnë.

Kjo faqe është e gjatë 33 metra. Lartësitë janë 10. Ishte e qartë se ndërtesa ishte e strukturuar sipas faktorëve të ndërtimit që u gjetën duke gërmuar. Prandaj, struktura e ndërtesës dhe sistemi rrugor i Kalasë duket se janë zhvilluar gradualisht sipas një dizajni gjeometrik. Kjo mbulesë, me oborret dhe sallat e brendshme, mund t'i përkiste një elite të caktuar, e cila ishte në detyrë në kambanë. Mund të ketë qenë menduar si sende arkeologjike si Sandalwood Sandalwood.

Karakteristikat arkitektonike të një ndërtese në brendësi
2010 gërmimet arkeologjike për të identifikuar strukturën e brendshme të fortesës
Një tenxhere e veçantë e gjetur nga gërmimi
Programi ndërgjegjësimi për fëmijët e shkollës gjatë gërmimit

Karakteristikat e një kështjelle këtu?

Është e mundur që Kalaja Kaduruwela të ndiqej në udhëzimet e fortifikimit në ekonominë e Khaitilisë. Prandaj, fortesa duhet të jetë e rrethuar nga tre mure, por duket se vetëm harkun fqinj të armikut është ndërtuar nga boshti i djathtë i objektivit. Të dy tanke janë bashkangjitur edhe në liqen. Për këto qëllime, ne përdorëm vetëm vendndodhjen e tokës, por jo distancat e kërkuara.

බලකොටුවක් හෝ දුර්ගයක් සැළසුම් කළ යුතු ආකාරය පිළිබදව කෞටිල්‍යගේ ආර්ථශාස්ත‍්‍රයේ දැක්වේ. “බලකොටුවක් ගොඩනැගීම සඳහා ස්වාභාවික පිහිටීම අනුව ඉතාම යෝග්‍ය භූමිය තෝරාගත යුතුය. එය ගගකින් වටනොවූවක් නම් පහත් භූමියකින් වටවූ උස් සම භූමියක ගොඩනැගිය යුතුය.” යනාදී වශයෙන් දැක්වෙන පරිදි උස් සම භූමියක නිර්මාණය වූ ඖධක වර්ගයේ බලකොටුවක නිර්මාණ ලක්‍ෂණ මෙහි දැකිය හැකි වේ. බටහිර දොරටුව කොටස හැරුණු විට හාත්පසින්ම පහත් භූමියකින් වට වූ උස් සම භූමියක් දැකිය හැකි ය. පහත් භූමිය පුරා වර්තමානයේ පරාක‍්‍රම සමුද්‍රයේ 4 ඇලෙන් දියවර සැපයෙන කුඹුරු වේ.

kulla rrethore ose katrore formë sṛjukoṇāśrākāra duhet të ndërtohet në qytet. Tatu është këshilluar ta rrethojë atë në tre llogore. Llogore shkatërrohet, por të fortë për të mbajtur nivelin e ujit varet vendosur në të dyja anët e një guri ose tulla të lidhura me shtrat dhe marrëdhënia është midis gurëve të vitit mbi ujë nga hendek në mënyrë që të strukturës dhe të projektimit të jetë e mundur dhe të lënë ujin e tepërt, lotus dhe krokodili-infektuara duhet të jetë. Një mur i jashtëm duhet të ndërtohet jashtë kullave. Gjerësia e saj është dyfishi i lartësisë së tij. Elefantët duhet të fortifikohen nga themeli i shkeljes. Bimët duhet të mbillen në bimë helmuese. Hendeku duhet të mbushet me tufë dhe ujë. Gjerësia e torno është 16.46 (këmbët 54). Pastaj muri do të kishte 8.23 metra (këmbët 27). Por Ekonomisë tregon se muri duhet të jetë i lidhur me një këmbë brenda këmbët 24 36 e linjave të ujit. Prandaj, gjerësia e përgjithshme e 24 është rreth 28. Gjerësia e murit. Prandaj, lartësia e murit është 14. Do të kishte qenë një fushë e hapur rreth murit rreth murit. Ky tipar gjendet në vendet ku gjenden pjesët veriore të kështjellës. Një përshkrim i Mahavamsa është në dispozicion të një pandasi tetëqind e tetëdhjetë e pesë vjeçar. Është të paktën një këmbë 27. Prandaj, gjerësia e murit duhet të jetë 52. Kjo është gjerësia e murit të pranishëm.

Faktorët e ndërtimit në ndërtim

Anët veriore dhe jugore të fortesës ruhen tërësisht nga tanke. Rezervat ishin mbushur me ujë deri në fund të murit. Në vitin 1948, Aluthwewa ishte pjesë e rezervuarit të vjetër. Sipas folklorit, mund t'i atribuohet Chula Moggallana alias Mangalang (PNN) (41 61). Për shkak të faktit se porta e jugut nuk ishte e vendosur në qendër, tanket duhej të shtriheshin në jug të ujit. Kështu duket se pjesa tjetër është në rripin e majtë. Sipas këtyre karakteristikave, mund të shihen karakteristikat e një fortese të qartë.

Që në fillim, mbretërit e Polonnaruwa kanë përqendruar në aktivitete të ndryshme që nga koha e mbretërisë Anuradhapura. Vasabha King (AD. 65-109) thotë se uji nga një kontribues i lumit Ambanganga Mahaweli lidhur me pritë nga. Mbreti Mahasen (AD. 276-303) dhe Minneriya tanke të tilla kavuḍulū tænavīmat (kap ma.va. 37. 47 Ga.) Në shekullin e parë, Mbreti Upathissa (AD. 365-406) nga një kep Është përmendur ndërtimi i rezervuarit. (Poojavaliya 34 778 djalë në) e dytë e Mbretit Agbo (AD. 608-618) është i mjaftueshëm për sǣdavīmat në tank Giritale.

Në gjysmën e dytë të periudhës Anuradhapura, disa mbretër u shndërruan në një qendër ndër-administrative në Polonnaruwa. Mbreti Aggabodhi i Anuradhapura (667-683) jetonte në Anuradhapura Mahāpāṇadīpa Nëse Agrabodhi katërt që vënë Sanghārāma (c. 658-674) Mbreti paguar pjesën e fundit të jetës së tij, nga mbretërimit të Polonnaruwa, rreth gjashtë vjet, dhe të imagjinojmë se Mahavamsa (ma.va. 47 (49) kap. 18 Ga.). Ndërtesa mbretërore 2012 e identifikuar nga gërmimet në këtë vit mund të jetë e kësaj periudhe të ndërmjetme. Mbreti i dytë i dappuḷa (c. 807-812) ishte se vedahalak Polonnaruwa (ma.va. 46 (48) kap. 74 Ga.). Përveç kësaj, shtatë nga Agrabodhi (c. 766-772) të dytë Sena (c. 833-853) pesta Sena (c. 972-982) Mbretërit e kapitalit të Polonnaruwa duke përdorur të jetojnë dhe u vra në një Informacioni është dhënë.

Rruga që çon në Anuradhapura nga Kerimbukaththaya (pranë lumit Mahaweli pranë Polonnaruwa) është rruga më e vjetër. Kjo Mahiyangana erdhi përmes Ura Buththala deri në Mahagamaya. Kjo rrugë është 9 nga Mihintale në Mahagantota. Kjo është, ka milje nga matjet aktuale 81. km 129.6 është shumë larg. Distanca në mes të dy qyteteve është afërsisht një 55. Një shenjë (milje 9) Kjo është autostrada kryesore që lidh Anuradhapura dhe Colombo. Prandaj, nuk kishte asnjë dyshim se mbretëria e Rohanës dhe të gjitha aktivitetet e saj ishin përdorur si një qendër në Polonnaruwa dhe një qendër sigurie ndër-qytetore. Polonnaruwa ishte gjithashtu një bazë e rëndësishme e ndërmjetme që pengoi përfundimin e suksesshëm të kërcënimeve ndaj mbretërisë Anuradhapura nga Ruhunu. Rëndësia e faktorëve mjedisorë dhe gjeografikë mund të ketë kontribuar në këtë. Prandaj, duket se Polonnaruwa ishte një periferi strategjike për mbretërinë Anuradhapura.

Pas gërmimit

rishikim

Periudha historike nuk është gati të zhduket menjëherë, por më tepër për shkak të funksionimit dhe kontributit të saj në moshë. Kriteri i përshtatshmërisë për banim është jetëgjatësia. Prandaj, është vërejtur se përdorimi i vazhdueshëm i qenieve njerëzore në zgjidhjen e periudhës historike të Polonnaruwa është përdorur.

Sipas dëshmive arkeologjike në sot madhyaśilā vjet më parë 37,000 3,800 nga pes deri në periudhën më të hershme se vendbanimet në Polonnaruwa. Gjatë të njëjtës epokë, vegla guri e 37,000 për të njëjtën periudhë ishte dëshmia kryesore e saj arkeologjike. Sigurisht nuk ka vendosur periudhën kohore në mjetet aktuale relative guri nga periudha para viteve Tamil Seya 12,000 parë dhe përfaqëson epokë. Pas dëshmive arkeologjike nga prehistorike Hekurt Mosha pes 1000 - është faza e fundit e sezonit, ose para Mahindagamanaya pes 300. Faza e sot është një formë e varrimit e hirit djegur faktorë mund të theksohet për të filluar një ripohim të tempujve megalitike që gjenden në Varrezat Lindore dhe e vjetër e qytetit rreth bilancin e provave fazës Dimbulagala të 2,600 vjet më parë. Kronikë ngushtim siyaves pes 6 nga pasdite mëparshëm dhe mbishkrimet Brahmi pasqyron një ngushtim të përdorimit të epokës Polonnaruwa nga shekulli historik pes 2.

Polonnaruwa, i njohur si Baza e Forcave Ajrore të epokës Anuradhapura, ishte përdorur si një qytet i fortifikuar dhe një qendër intercompression në Polonnaruwa. Dëshmia e gërmimeve arkeologjike dhe gërmimeve nga Kalaja Vijithapura mund të shihet si një faktor i rëndësishëm që thekson shfrytëzimin ushtarak Polonnaruwa. Ky është një faktor i rëndësishëm që thekson përdorimin e periudhës Polonnaru në periudhën Anuradhapura para se të bëhej Mbretëria Polonnaruve në epokën historike.

referencat

 • Hetim ekonomik (1997), ඔක්/නොවැ, 23 වෙළුම, අංක 7 සහ 8, පර්යේෂණ අංශය මහජන බැංකුව, කොළඹ.
 • Deraniyagala, Shirane (1991), Para-historia e Sri Lanka, Instituti Pasuniversitar i Arkeologjisë, Colombo.
 • Farë pastrues (2010), Ministria e Çështjeve Kulturore dhe Trashëgimisë Kombëtare, Colombo
 • Poojavaliya (1951), (ed.) Kiriella Gnanavimala Thero, Qendra Kulturore Budiste, Dehiwala.
 • මහාවංසය i (1996), Sri Sumangala Thero, Hikkaduwa, Batharuwaththawe, Devarakkitha Deepani, Colombo.
 • Mahavansa ii (1996), ශ‍්‍රී සුමංගල හිමි හික්කඩුවේ, බටුවන්තුඩාවේ දේවරක්‍ඛිත, දීපානී ප‍්‍රකාශකන, කොළඹ.
 • Marasinghe Priyantha Susil Kumara (2010), Polonnaruwa Kaduruwela Fort, Fondi Qendror Kulturor, Polonnaruwa.
 • Marasinghe Priyantha Susil Kumara (2012), Varrezat megalitike dhe vendbanimet në Dimbulagala, Fondi Qendror Kulturor, Polonnaruwa.
 • Historia Lanka e Universitetit Ceilon, dhe Kategoria iii. Vidyalankara Press - Senarath Paranawithana (1964) fitoi Mbretin e Dutugemunut.
 • Vaṁsatathappakāsinī, සිංහල අනුවාදය, (1994) අකුරටියේ අමරවංස නාහිමි, හේමචන්ද්‍ර දිසානායක, පාලි හා බෞද්ධ අධ්‍යයන පශ්චාත් උපාධි ආයතනය, විද්‍යාලංකාර මුද්‍රණාලය.
 • Seneviratne, Sudharshan (1994), themelimi i teknologjisë metalike në Sri Lanka, (ed.) Godagama Mangala Thero, Teknologjia ruraleWariyapola Sri Sumangala College ditar akademik, Departamenti i Çështjeve Kulturore, Colombo.
 • Kodi i mbishkrimeve (2000), Nandasena Mudiyanse, ed. S. Godage
 • Bell, HCP (1892), Studim arkeologjik i Ceilonit, Raport mbi Provincën Veri-Qendrore, Colombo
 • Deraniyagala, SU (1992), Parahistoria e Sri Lanka: një perspektivë eologjike, Departamenti i Arkeologjisë, Colombo.
 • Karunarathna, P. & G. Adikari (1993), Excavation at Aligala cave, Further studies in Settlement Archaeology in Sigiriya-Dambulla regon, S.Bandaranayake (ed.), PGAIR, Colombo.
 • Perera, HN, (2010), Historia e hershme e Sri Lankës: Lëkura e Pleistocenit dhe një vend i hapur, BAR Ineternational Seria 2142, Botuesit Arkeopress të Raporteve Arkeologjike Brotish, Oksford.
 • Perera, N., N. Kourampas, I.A. Simpson, S.U. Deraniyagala, D. Bulbeck, I. Kamminga, J. Perera, D.Q. Fuller, K. Szabo, N.V. Oliveira, (2011), Njerëzit e pyllit të lashtë të pyjeve: plehrat e vonshme pleistocene në shkëmbinjtë Batadomba-lena, Sri Lanka, J.hum Evol: 2011 Sht: 61 (3): 254-69
 • Paranavitana, S. (1970), Mbishkrimi i Ceilonit, Colombo.
-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ----

Ky artikull u botua për herë të parë në www.archaeeology.lk/sinhala në 2017.09.10.

-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ----
reklamat

KOMENTE 5

 1. Përveç kësaj, ka shumë vende të prototipit në Polonnaruwa. Gjithashtu, nuk ka stadiume të hapura me vlera historike.

  "Kjo do t'i përkiste mesjetës mesolite deri në 37,000"

  Kjo nënkupton që 37,000 është viti maksimal i polarizimit të epokës qendrore të gurit Sri Lanka.

  1 është një mashtrim me shkrim.
  2 është mosha maksimale e Epokës Mesolithike. Prandaj, është e vështirë të thuhet se "kjo i përket mesjetës Mesolithike deri në 37,000 deri në ditët tona".

  • Nëse i referoheni informacioneve të sakta që dini për këtë, atëherë detajet e studimit do të jenë për ata që studiojnë.

   • 2016 වසරේ POLAARP PROJECT 2016 දී ඊට සමගාමීව සිදුකල ගවේශනයන්හී දී බොහෝ ස්තාන ප්‍රමාණයක් අනාවරණය විය. එහි වාර්තා පලවීඇති ද නැතිද යන්න පිලිබද අදහස්ක් නැත. එනමුත් එවන් බොහෝතැන් (බෙරියල් සහ ලිතික්) හමුවිය. එමෙන්ම කාල නීර්ණයන් පිළිබද බොහෝ තොරතුරු සොයාගැනීම පහසුය. මීට අමතරව පාහියන්ගල ලෙන නව කාලනීර්ණයන්ට අනුව වසර 48,000 දක්වා මධ්‍යයශිලා යුගය පිළිබද කාලනීර්ණ ගෙනේ. [පෙරේරා සහ කමලසේන,2015,ශ්‍රී ලංකාවේ මධ්‍යශිලා යුගයේ මානවයාගේ මාංශමය ආහාර රටා සංචිතය, Ancient Ceylon (No 24),200 pp.

 2. Një sargaree është një artikull i artikullit mbi zbulimin e historisë së lashtë në Polonnaruwa.

 3. Unë jam një student 2018 O / L. Kjo faqe interneti ka përfshirë fakte shumë interesante rreth historisë së mëparshme. Ju lutemi të vazhdoni këtë lloj informacioni edhe në të ardhmen
  Thank You!

LERË NJË PËRGJIGJE

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutemi shkruani emrin tuaj këtu

Kjo faqe përdor Akismet për të reduktuar spamin. Mësoni se si përpunohet komenti juaj.